Mikko J. Kiviluoto: Casa Dementeria

Kustantaja: Docendo
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 300 s.

 

Casa Dementeriassa sekä lääkitys että dementikot ovat parasta laatua.

Kun elämä kerran on syntymän jälkeen pääasiassa kuolemista, miksei ottaa väliajasta kaikkea irti? Näin ajattelevat Carlos Mäkinen, jolla on geriatrian ja gerontologian taiten väärennetyt tohtoridiplomit, ja Vilna Ägras, kahden huippututkinnon tehopakkaus ja kävelevä aikapommi.

Sarjayrittäjät perustavat Portugalin äärireunalle hoivakoti Casa Dementerian, paratiisin itselleen ja koko hoidon maksaville rakkaille asiakkailleen, ex-kosmopoliiteille, yhteiskunnan ehtoopuolen kellokkaille. He, jos ketkä ansaitsevat parasta ennen, mutta se maksaa, ja paljon. 

Euroopan aurinkoisimmassa kolkassa Casan aamunkoita varjostaa rahapula sekä kasvava epäsuhta virallisten asiakaspaikkojen ja asiakkaiden määrässä. Taivasta tummentavat myös ikuinen sotesähläys, räntäsateessaan synkistelevät turhan tarkat virkamiehet sekä Casaa vaaniva hoivakotibisneksen norjalainen markkinajohtaja, geriatrian McDonalds. 

Joskus yleisen hyvän takia täytyy venyttää lain kirjainta. Siinä tarvitaan apua notkean värikkäältä henkilökunnalta sekä ison rahan haistavilta paikallislurjuksilta.

Casa Dementeria vie lukijansa kauas kaamosmasennuksesta etelän aurinkoon ja kysyy, saako ontuvalle vanhustenhoitojärjestelmälle ja muille elämän ahneille oireyhtymille nauraa. Entä kuka nauraa viimeksi?

Oma arvioni: Kirjan nimi herätti oitis kiinnostukseni ja värikäs kansi suorastaan houkutteli lukemaan. Kirjan kansilehdeltä selviää, että kyseessä on rikosromaani, jossa ei ole murhaajaa. Ruumiita kylläkin. Ja totta, elämää, kuolemia ja pakastimia tässä esikoisromaanissa tosiaan riitti. Viihdyin tämän mustalla huumorilla höystetyn ikääntymiseen ja sen mukana tuleviin haasteisiin hyväntahtoisesti suhtautuvan veijaritarinan parissa mainiosti. Vauhdista ja tapahtumista ei todellakaan ollut puutetta, ja kirjan henkilögalleria oli vähintäänkin omalaatuinen. 

Jos siis kaipaat piristystä kaamoksen keskelle, etkä suhtaudu elämään turhan ryppyotsaisesti, lue Casa Dementeria. Suosittelen lämpimästi. Kohta voit jo kuulla meren kohisevan ja palmujen huojuvan. Elämä on tosiaan parasta ennen.