Mokasin – Käännä epäonnistumiset voimavaraksi

 

Kustantaja: Otava
Julkaisvuosi: 2021
Sivumäärä: 176 s.

Tuliko tunaroitua? Ei hätää, Mokasin-metodi auttaa.

Kasvot hautautuvat kämmeniin, rintaa puristaa, tekee mieli piiloutua peiton alle. Arkisen tumpeloinnin tai elämän kokoisen emämokan herättämä tunne on tuttu meille jokaiselle. On aika nostaa tunaroinnin, möhlimisen, kämmäilyn ja muun epäonnisen epäonnistumisen kokemusasiantuntijat ansaitsemaansa arvostukseen.

Suomalaisen psykologin Outi Olanin kolmivaiheisen Mokasin-metodin avulla käännät epäonnistumiset voimavaraksi – tai ainakin hyväksi tarinaksi.

Oma arvioni: Jokainen meistä mokaa elämässään joskus, ja varsinkin arkinen tunarointi on tuttua ihan kaikille. Lohdullista on, että kaikissa mokissa on itse asiassa myös mahdollisuus. Psykologi Outi Olani kuvailee tuoreessa kirjassaan erilaisia tapoja suhtautua mokiin peittelemättä oman elämänsäkään suurimpia epäonnistumisia. Lisäksi kirjassa esitellään myös kolmevaiheinen Mokasin -metodi, jonka avulla epäonnistumiset – ne pahimmatkin eli punaiset voi kääntää voimavarakseen tai ainakin hyväksi tarinaksi. Siinä kysymys on ennen kaikkea häpeän hallinnasta ja kiusallisen tilanteen katsomisesta uudesta vinkkelistä. Siksi elämän säröjä ei kannata peitellä. Jos mokaamista pelkää kuollakseen, on mahdotonta kasvaa ja kehittyä, kun jää jumiin tuttuun ja turvalliseen. Tosiasiahan on, että oppimista edeltää usein epäonnistuminen, ja virheistäkin voi oppia. Ne antavat meille usein arvokkaita eväitä tulevien valintojen tekemiseen. 

Mokan aiheuttamasta sietämättömästä olotilasta on siis mahdollista päästä irti. Oma asennoituminen sekä itsensä että toisten tekemiin mokiin on siinä todella keskeisessä roolissa. Moitteen sijaan voisimme keskittyä tukemiseen ja epätäydellisyyden hyväksymiseen. Jos mokattu asia on tärkeä, moka saa toki harmittaa hetken kovastikin ja aiheuttaa pettymystä, mutta siitäkin on hyvä päästä yli. Ja pienet kömmähdykset muuttuvat usein hauskoiksi sattumuksiksi, joille voidaan nauraa yhdessä. Huumori onkin Olanin mukaan parasta vastalääkettä myös mokaamisen pelkoon. 

Mokasin on mielestäni hyödyllistä luettavaa ihan jokaiselle, joka tunnustaa joskus möhlineensä. Ja, etenkin meille, jotka haluamme oppia virheistämme. Suosittelen.