Pia Krutsin & Jani Ikonen: Kaupunki Kukaties

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 64 s.

Hei, sinä siinä, tervetuloa runokaupunkiin!
Astu tsiljoonan tähden hotelliin,
saavu lähipuistoon konserttiin,
kurkista tunnetunneliin,
tsuumaa kaikkein pienimpiin!

Kaupunki Kukaties jammailee runon rytmein läpi värikkään mielikuvituskaupungin. Runot innostavat alakouluikäistä lukemaan itse ja soveltuvat myös pienemmille ääneen luettaviksi.

Pia Krutsin on sanataidekasvattaja, jonka oivaltavissa riimeissä arki ja seikkailu kohtaavat. Jani Ikosen elävässä kuvituksessa aukeamat on sidottu keskenään kekseliääksi jatkumoksi.  

Oma arvioni: Runokaupungissa seikkaillaan sanoilla leikkien niin kaduilla, alikulkutunnelissa kuin tornitalon huipullakin. Runoratsun – yksisarvisen, kaksitahtisen tai vaikkapa kolmipyöräisen – kyydissä kuljetaan kaupungin läpi hautausmaalta hiekkalaatikolle ja tutustutaan kaupungin monenlaisiin asukkaisiin Mauri Poppasesta, Taistelukyllikkiin ja parkourpiskistä kaupunginpuutarhuriin.

Kielelliseltä ilmaisultaan teos on yllätyksellinen ja monimuotoinen ja kuvitukseltaan värikkään humoristinen. Luulenpa että tämä mainio runokirja suorastaan houkuttelee lapsia lukemaan ääneen tai saa heidät ihastuneina pysähtymään luettavien lorujen ääreen, ja kukaties välillä nauramaan tosi kovaan ääneen.

Kaupunki Kukaties on ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi. Tänään selviää, nouseeko se kenties yleisön suosikiksi.