Risto Heiskala: ABC-kirja – Huomioita yhteiskunnasta ja elämästä

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 160 s.

Miten onni voidaan saavuttaa? Mitä laki ja raha ovat? Mistä vieraskammo kumpuaa? Entä miksi maailman rikkaimmassa yhteiskunnassa ei voida nykyistä paremmin, ja miten Zorro ja Ahvenanmaa liittyvät tähän kaikkeen?

Tätä ABC-kirjaa ei ole kirjoitettu vain opiksi ja ojennukseksi, vaan se myös viihdyttää ja kutsuu keskustelemaan päivänpolttavista aiheista. Teos koostuu aakkosten mukaan jäsentyneistä pienimuotoisista esseistä, joiden aiheet liikkuvat amnesiasta ökyrikkaisiin ja byrokratiasta Äiti Maahan. Aiheina ovat myös muun muassa maahanmuutto ja verotus. Näitä kinaan kutsuvia teemoja tärkeämpi on kuitenkin ajatus olemassaolon rauhoittamisesta. 

Sivistävää viihdettä tarjoava ABC-kirja keskustelupuheenvuoro siitä, mikä elämässä on tärkeää. Olisiko meidän viimein mahdollista hellittää jatkuvasta kilpailusta ja tehdä sitä, mikä tekee meidät onnellisiksi? Lisäpohdittavaa teoksessa tarjoavat numerot nollasta äärettömään. 

Oma arvioni: Tällä tuoreella kirjallaan sosiologian professori Risto Heiskala haluaa jatkaa Mikael Agricolan kansansivistyksellistä perinnettä sisällyttäen omaan ABC-kirjaansa sekä aakkoset että numerot, mutta jättäen pois uskonnollisett osuudet. Kirja haastaa lukijansa ajattelemaan muun muassa ihmisluontoa ja yhteiskuntaa ja kehottaa meitä kääntämään katseemme niin menneeseen kuin tulevaankin. Kaikkiin teoksen tekteissä esitettyihin kysymyksiin ei ole olemassa yksiselitteisiä vastauksia, mutta kaikki ne ovat ehdottomasti perusteellisen pohdinnan arvoisia. 

Jos olet kiinnostunut sivistävistä esseistä, lue tämä moderni ABC-kirja.