Jari Sinkkonen: Psykopatian monet kasvot

 

Kustantaja: Duodecim
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 248 s.

”Olosuhteilla on suuri vaikutus. Lämpimällä, lapsen tarpeet huomioonottavalla vanhemmuudella on merkitystä psykopatian geneettisen alttiuden vastavoimana.”

Psykopatian monet kasvot vie lukijan psykopatian vääristyneeseen maailmaan. Psykopatia on vakava persoonallisuushäiriö, joka ei sisälly diagnoosinimikkeenä mihinkään tautiluokitukseen. Ilmiötä tutkitaan aktiivisesti, etualalla ovat geneettiset ja neurobiologiset tutkimukset, mutta myös kielteisillä lapsuudenaikaisilla kokemuksilla on oma merkityksensä.

Psykopatian käyttäytymispiirteistä kauaskantoisimmat vaikutukset sekä yksilön että ympäröivän yhteisön kannalta ovat empatiakyvyttömyys, syyllisyydentunteen puuttuminen, väkivaltaisuus ja toistuvat rikokset. Psykopatian tuottamat haasteet ja kustannukset ovat suuria. Ne ulottuvat tunnekylmien lasten ja nuorten harjoittamasta julmasta kiusanteosta nuorten ja aikuisten tekemiin suunnitelmallisiin rikoksiin, jotka ovat kauheimmillaan sarjamurhia.

Psykopatian monet kasvot soveltuu lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille, aikuispsykiatrian ja vankeinhoidon ammattilaisille sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

Oma arvioni: Tässä tuoreessa tietokirjassa psykopatiaa käsitellään monikerroksisena ilmiönä. Kysymyksessä on muun muassa tunnekylmyyden, manipulatiivisuuden, itskeskeisyyden ja valehtelemisen yhdistelmä, johon liittyy joskus myös sadismia ja väkivaltaa. Diagnoosikartalla psykopatia sijoittuu narsistisen ja epäsosiaalisen persoonallisuushäiriön välimaastoon. Tunnekylmyyden merkkejä voidaan havaita jo lapsuudessa. Kirjassa valotetaan monipuolisesti niin psykopatian biologisia, psyykkisiä kuin sosiaalisiakin ulottuvuuksia vahvasti tutkimustietoon nojaten. Kirja on monin paikoin varsin karua luettavaa. Mutta lohdullista on, että psykopatian ennaltaehkäisyyn on kehitteillä lupaavia menetelmiä. 

Kirjaa voi suositella kaikille aiheesta kiinnostuneille, ja teoksen vakuuttavasta lähdeluettelosta löytyy paljon lisää luettavaa, johonkin teemaan haluaa perehtyä vielä tarkemmin.