Joel Elstelä: Sirkusleijonan mieli

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 582 s.

Egon Heuchler on pyörittänyt ikänsä Zircco Fantasticoa, sirkusta, jonka kummajaisista – kissanaisesta, maailman lihavimmasta miehestä, parrakkaasta naisesta, siamilaisista kaksosista ja kuolonhyppääjästä – on tullut omaa perhettä. 

On kevät 1940 Berliinissä, ja kansallissosialistit kaappaavat sirkuksen. Alkaa kiertue, joka on vietävä päätökseen, vaikka Egon on menettänyt toivonsa kuin vanha sirkusleijona turkkinsa kiillon. Mutta kuilun partaallakin kaunis kissanainen herättelee tirehtöörin murheellista sydäntä ja sirkusväellä on käytössään hyppysellinen magiaa. 

Oma arvioni: On hyvin todennäköistä, etten olisi tullut tarttuneeksi tähän teokseen ilman sen saamaa Finlandia-ehdokkuutta. Tarina piti kuitenkin aiheen vieraudesta huolimatta melko hyvin otteessaan. Toki kerrontaa olisi voinut varmasti hieman tiivistää kokonaisuuden siitä kuitenkaan kärsimättä. Tämä monikerroksinen ja synkkä tarina ei ollut mitään kevyttä luettavaa, mutta kyllä se jälkensä jätti. Jos etsit ilmaisultaan rikasta ja henkilögallerialtaan värikästä kotimaista romaania, lue vaikuttava Sirkusleijonan mieli.  Suosittelen.