Kirjaesittely: Jos kohtaat karhun

 

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2021
Ruotsinkielinen alkuteos: Om du möter en björn (2021)
Suomentanut: Malin Kivelä
Sivumäärä: 40 s.

Mitä pitäisi tehdä, jos kohtaa metsässä karhun? Kannattaako juosta karkuun, kiivetä puuhun vai sittenkin ojentaa oitis mukana oleva hunajapurkki kohti kontiota? Entä, ovatko karhut  kiinnostuneita älypuhelimista? Onko jotaikin, missä ihminen pärjää karhua paremmin? Muun muassa näihin kysymyksiin vastataan tässä alle kouluikäisille lapsille suunnatussa kirjassa. 

On ymmärrettävää, että jo ajatus karhun kohtaamisesta tuntuu pelottavalta. Tässä lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana olleessa kirjassa Malin Kivelä ja Martin Glaz Serup neuvovat konkreettisesti, mitä tehdä, jos ihan oikeasti joutuu kasvotusten karhun kanssa. Tämä kirja kannustaa lasta miettimään eläimen ja ihmisen suhdetta yleisemminkin. Teos on viihdyttävän opettavainen, jännittäväkin.

Linda Bondestamin kuvitus yhdistää hienosti toisiinsa metsän vaarat ja iloisen kertojaäänen. Kirjan jokainen aukeama toimii hyvin itsenäisenä elämyksenä. Tämä mainio lastenkirja ilmestyy tänä vuonna ruotsiksi, suomeksi ja tanskaksi.