Kirjaesittely: Vajantoja täydentää Olli Sarpon hienon kielioppitrilogian

Kustantaja: Reuna
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 146 s.


Onneksi meillä on  suomen kieli ja sen rikas kielioppi, sitä ilman niitä meillä ei olisi ilonamme Vajantoja, Olli Sarpon mainion kielioppitrilogian kolmatta osaa, jossa keskiössä ovat erilaiset puutteet ja niiden kanssa kamppailevat ihmiset, eläimet ja ilmiötkin. Vaikka vajantoa käytetään etenkin puhekielessä varsin vähän, puutteet ovat siitä huolimatta oleellinen osa elämää, vaikka kukapa ei haluaisi tarpoa elämänpolkuaan surutta, vaivatta ja ongelmitta.

Kirja koostuu pienistä kertomuksista, jotka ovat kirjailijan omien sanojen mukaan sepitteellisiä luonnoksia ihmisistä telineillään. Ne herättävät lukijan kiinnostuksen; mistä kaikki alkoi ja kuinka tarina jatkuu. Keskenään erilaisia ihmisiä yhdistää se, että heistä jokainen on jotakin vailla. Kuka unelmitta, kuka roolitta, kuka rakkaudetta. Joku elää vihatta, joku  jättää jotakin kertomatta, joku toimii tarkoittamatta. 

Kirjasta löytyy muutama mustavalkoinen valokuva, mutta keitä kuvista löytyy, sen jätän tässä vaiheessa tarkoituksella paljastamatta. Maltatko siis jättää tätä oivallista kielellä leikittelevää teosta lukematta. Minä en voi olla tätä lukuelämystä kehumatta ja lukemista vahvasti suosittelematta.