Osmo Tapio Räihälä: Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 270 s.

Miksei kukaan enää sävellä kaunista klassista musiikkia?

Klassista musiikkia sävellettiin viimeksi sata vuotta sitten, ja siitä versonut nykytaidemusiikki heitti perinteiset säännöt romukoppaan. Se vinkuu, kirskuu ja jytisee, eikä siitä välttämättä erota melodiaa, harmoniaa tai rytmiä. Miten ihmeessä tällaista nykymusiikkia pitäisi kuunnella – ja miksi. 

Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa on riemastuttava löytöretki klassisen musiikin historiaan, moderniin musiikkiin ja nykyhetken taidemusiikkityyleihin. Jokaiselle musiikinystävälle sopiva teos kasvaa kertomukseksi säveltäjän työstä, taiteen luonteesta ja kuuntelemisen ja avoimuuden lahjasta. Jokainen aika tarvitsee oman musiikkinsa.

Oma arvioni: Tämä tietokirjallisuuden Finlandia-pakinnon voittanut teos on monipuolinen ja lukijaystävällinen kirja nykkäristä ja sen säveltäjästä, laaja tietopaketti musiikin historiasta ja nykyhetkestä. Kirjassa pohditaan muun muassa sitä, mistä taide, taideteos ja säveltäjä syntyvät. Teoksessa käsitellään kiinnostavasti myös yhteiskunnan ja taiteen suhdetta. Räihälä on sitä mieltä, että yhteiskunta tarvitsee taidetta osoittamaan kurin rajat. Kirjoittaja ei väitä, että nykymusiikiksi kutsuttu taidemusiikki olisi helppoa kuunneltavaa, mutta hän haluaa kirjallaan sekä ravistella taidemusiikkiin liittyviä käsityksiä että lisätä nykymusiikin ymmärtämistä siinä mielestäni hyvin onnistuen Tärkeintä on nimittäin ymmärtämään pyrkimisen sijaan musiikin kokeminen; innostaako vai yllättääkö se – tai sitten ei. Saattaapa olla, että omalle kuuntelulistalleni nousee tämän inspiroivan musiikillisen löytöretken innoittamana myös joitakin uusia kappaleita.

Tämä teos yllätti minut kirjoitustyylillään ja hauskuudellaan. Metaforia oli kuitenkin omaan makuuni hieman liikaa. Mutta tämä kirja osoittaa oivallisesti sen, ettei tietokirjan tarvitse olla tylsä ja ilmaisultaan puiseva. Teosta olikin kaiken kaikkiaan mukava lukea, eikä tekstin kyydissä pysyminen edellyttänyt musiikkitermien tuntemusta, vaikka ei siitä toki haittaakaan ollut. Näin ollen Miksi nykymusiikki on niin vaikeaa -teosta voi lämpimästi suositella kaikille musiikinystäville. Lue se, niin ymmärtänet myös, miksei teoksen nimessä ole kysymysmerkkiä.