Anja Snellman: Kaikki minun isäni

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2020
Sivumäärä: 238 s.

Katkeransuolainen isänkaipuu kutsui sinua, moni mies ja aate sai hetken olla isäsi, ja sinä hiukan aikaa sen isän tyttö.

Kirjailija on kutsuttu nuorten yhdenvertaisuusaktivistien lukupiirin vieraaksi puutaloon, joka herättää muistoja yli 40 vuoden takaa – esikoisromaanin syntyajoilta, palavasta aatteesta ja ihmisistä, joita ei enää ole. Muistot hyppivät kauemmas menneisyyteen, Kallioon ja kotiin, jota hallitsee arvaamaton ja monin tavoin haavoittunut isä. Perheen kuopus Ama kirjoittaa päiväkirjaa ja etsii kiihkeästi isää kaikista miehistä, joihin tutustuu. Isäkandidaateista ristiriitaisin on lapsuudenystävä Jan, jonka tekoja Ama salailee ja peittelee, kuten Ensio-isän tekosia aikanaan. 

Anja Snellman kirjoittaa hypnoottisen vangitsevasti sukupolvien ja sukupuolten välisistä valtasuhteista. Hän tulkitsee havahduttavalla tavalla kirjailijan tuntemuksia ajassamme, jossa jälleen kerran erilaiset aatteet ja ilmiöt pyrkivät kaventamaan ajattelun ja kirjoittamisen vapautta. 

Oma arvioni: Anja Snellmanin uusimman romaanin keskiössä on hänen isänsä mutta myös traumojen ylisukupolvisuus. Kirjassa liikutaan kiinnostavasti eri vuosikymmenillä samalla kuitenkin nykyhetkeen tarkkanäköisesti peilaten. Pidin etenkin teoksen tarjunnanvirtamaisesta kerronnasta ja rikkaasta kielellisestä ilmaisusta. Kuittaan tällä ensimmäisellä tänä vuonna lukemallani kirjalla Helmet-lukuhaasteen kohdan 16, eli kirjan luvuilla on nimet.