Hassan Blasim: Kelloja ja vieraita

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2021
Arabiankielinen alkuteos: Sāʿa wa-ḍuyūf
Suomentanut: Sampsa Peltonen
Sivumäärä: 219 s.

Pohjoisen onnellisuuden olympialaisissa nämä ikuiset ryppyotsat kipuavat aina korkeimmalle palkintopallille, eikä muita osanottajia edes ole, koska hyväosaiset onnellisuuden huippuosaajat pelkäävät kuollakseen, että heidän pakastunut paratiisinsa joutuu kosketuksiin jonkun poppakonstailevan muukalaisen kanssa! 

Oma arvioni: Elias työskentelee Isisin kokin apulaisena Mosulissa. Hän on vieras Isisin kaappaamassa maassaan ja myöhemmin myös ulkopuolinen vieraalla maalla,, kun hän päätyy turvapaikanhakijaksi pohjolaan eli Sololandiin. Paikkaan, jossa vieraat pysyvät aina vieraina. Tässä kahdesta erilaisesta osasta, oikeastaan pienoisromaaneista, koostuvassa kirjassa kuvatut kohtalot ovat hyvin samaistuttavia, vaikka emme olisi vastaavaa itse kokeneetkaan. Kysymys lieneekin ennen kaikkea siitä, että ajatukset ja tunteet ovat luonteeltaan varsin universaaleja. Entäpä, jos näkisimmekin kaikki erilaiset ihmiset ensisijaisesti ihmisinä. 

Hienosti soljuva kerronta vei mukaansa, joten teoksen suomentaja on tehnyt mielestäni kerrassaan loistavaa työtä. Jos vierauden tematiikka kiinnostaa Blasimin Kelloja ja vieraita on puhutteleva teos, joka kannattaa lukea.