Jukka Itkonen: Kultapöllö – Valittuja lastenrunoja

 

Kustantaja: Lasten Keskus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 137 s.

Kultapöllön maailmassa norsu rakastuu, ovi avaa avaimen ja ilmassa lentelee pieniä keväitä. Näissä runoissa kaikki on mahdollista. Kun maailmaa katsoo avoimin mielin, aurinkokin mahtuu sadepisaraan. Ja kun lehmä puhaltaa olympiatulen sammuksiin, mitäs silloin tehdään?

Teos sisältää Jukka Itkosen runoja reilun kymmenen vuoden ajalta. Lämmin huumori on Itkosen runojen perussävelläji. Kirjaan on valikoitu pitkälti toistasataa tekstiä: eläin- ja luontorunoja, saneleikkejä, urheilurunoja, tarinallisia ja laulullisia tekstejä – ja paljon muuta. Riemukasta vauhtia ja rauhallisia hetkiä. Joukossa on myös kourallinen aiemmin julkaisemattomia runoja. 

Oma arvioni: Kokoelman runot sopivat mainiosti kaikenikäisille runojen ja sanaleikkien ystäville. Ne ovat hauskoja, oivaltavia ja koskettavia. Ne saavat lukijansa hyvälle tuulelle. Matti Pikkujämsän iloisen värikäs kuvitus täydentää  Jukka Itkosen yllätyksellisiä ja ilmaisultaan rikkaita runoja todella hienosti. Siksi suosittelen mielelläni tätä teosta niin taaperoille kuin isovanhemmillekin. Maailman ei tarvitse olla vain sellainen kuin se oikeasti on. Se voi olla myös kaikkea sitä, mitä se voisi olla. Moni asia on riippuvainen siitä, kuinka sitä katsotaan.  Ja tässä monipuolisessa runokokoelmassa katseltavaa ja ihmeteltävää tosiaan riittää.