Kristiina Markkanen & Leena Virtanen: Wivi & Hanna – Arkkitehdin ja kauppaneuvoksen yhteiset vuodet

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 297 s. 

Monipuolinen kaksoiselämäkerta Suomen ensimmäisestä naisarkkitehdista ja ensimmäisestä naiskauppaneuvoksesta

Wivi Lönn ja Hanna Parviainen tapasivat 1911 ja vaikuttivat tiiviisti toistensa elämään 27 vuoden ajan. Vuosiin mahtuu paljon arvokasta työtä, huimia matkoja, yhdessäasumista Jyväskylässä, Helsingissä, Pariisissa ja kesähuviloilla. Yhteiset vuodet päättyvät Hannan vararikkoon ja kuolemaan, vähitellen myös Wivin upea ura hiipui.

Oman aikansa vaikuttajanaisia yhdistivät taloudellinen vapaus, yhteiskunnallinen toiminta ja uupumaton työnteko. He puhkoivat aikansa lasikattoja mutta panivat elämän myös risaiseksi automatkoillaan läpi Euroopan, Naimattomina he olivat riippumattomia ja vapaita tekemään mitä halusivat – ja näin he myös tekivät.

Oma arvioni: Kiinnostava kaksoiselämäelämäkerta. Wivi Lönnistä olin kuullut ennenkin, mutta Hanna Parviaisesta en tiennyt mitään ennen tämän kirjan lukemista. Oli erityisen mukavaa lukea itsenäisten ja rohkeiden naisten töistä ja matkoista. Jos elämäkerrat historiallisista henkilöistä kiinnostavat, on Wivi & Hanna lukemisen arvoinen teos. Kuittaan sillä Helmet-lukuhaasteen kohdan 43. Kirjassa kun ainakin muutetaan, toteutetaan unelmia, on oikeudenkäynti jne.