Ville Eloranta & Lotta Jalava: Sana sanasta – Suomen kielen jäljillä

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 284 s.

Kurkistus pinnan alle kertoo kielen tarinan

Tarvitaanko käsittämiseen käsiä ja päättelyyn päätä? Miten Tampere voi olla saamelainen paikannimi? Kuinka suomeen on syntynyt sijamuotoja? 

Sana sanasta kertoo, millaisia merkityksiä, rakenteita ja tarinoita monien tuttujen sanojen, nimien ja ilmausten taustalla on. Suomen kielen menneisyys on täynnä kansojen kohtaamisia ja kummallisia sattumuksia. Kieli myös paljastaa, millaisissa yhteisöissä ennen on eletty ja mitä milloinkin on pidetty tärkeänä ja kiinnostavana. 

Sana sanasta on viihdyttävä tietokirja suomen kielen juurista ja kehityksestä. Outona lintuna pidetty suomi paljastuu kirjan myötä yllättävän eurooppalaiseksi kieleksi. 

Oma arvioni: Kirjan kirjoittajat ovat tehneet melkoista salapoliisn ityötä selvittäessään, kuinka kielemme on kehittynyt, sillä kieli kehittyy koko ajan: uusia sanoja syntyy jatkuvasti, ja uudenlaiset rakenteet elävät joko vanhojen rinnalla tai syrjäyttävät ne. Eläköön rikas ja rakas suomen kieli! Jos tartut tähän monipuoliseen ja hauskaankin teokseen, uskon että yllätyt kerran jos toisenkin. Niin kävi ainakin minulle. Jos suomen kielen historia kiehtoo, tätä kirjaa ei todellakaan kannata ohittaa. Suosittelen sen lukemista.