Päivi Haanpää: Pysähdyskoe – Kirjoituksia lorvimisen luvasta ja luvattomuudesta

Kustantaja: Art House
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 170 s.


Kun arkeen väsynyt kulttuurityöläinen antaa itselleen 40-vuotislahjaksi omakustanteisen puolen vuoden vapaan, alkaa Pysähdyskoe. Kokeen tarkoituksena ei ole matkustaa Intiaan etsimään itseä, ei laittaa koko elämää uusiksi. Tarkoituksena on vain pysähtyä, olla ja ihmetellä elämää ilman työtä.

Työorientoituneessa nykymaailmassa moni määrittelee itsensä työn kautta, työ on osa identiteettiä. Mitä tapahtuu, kun työtä ei olekaan? Mitä käy kiireelle? Miten vaikeaa on sanoa ei, kun joku tarjoaa töitä? Miten hävytöntä on sanoa ei, kun moni on ilman töitä? Muuttuuko ilman työtä kotirouvaksi, ja mitä se sitten tarkoittaa? Muuttuuko arki tylsäksi? Paljastuuko hyggen hienous? Entä kuluttaminen ja pysähtyminen, miten ne kohtaavat?

Rento, omakohtainen kirjoituskokoelma on keskustelukumppani ihmiselle, joka miettii, onko elämässä muutakin kuin työ – ja tarvitseeko olla.

Oma arvioni: Pysähdyskokeen arkiset ja pohdiskelevat esseet saivat itsenikin miettimään pysähdyksen tarvetta omassa elämässäni. Tarkemmin ajatellen olen sellaisen eräässä mielessä jo tehnytkin. Löysin kirjasta yllättävän paljon samasitumispintaa. Minäkin haluaisin muun muassa kirjoittaa enemmän ja löytää paremman tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä. Välillä tunnistan myös syytteleväni itseäni lorvimisesta, vaikka kyse on vain siitä, että on pakko levätä, jotta jaksaa taas esimerkiksi opettaa ja opiskella. Tämä kirja siis todella osui ja upposi tarjoten hienoja mahdollisuuksia ajattelulle ja pysähtymiselle. 

Jos kaipaat pysähtymistä, edes hetkeksi, tässä on mainio täsmäkirja juuri sinulle. Suosittelen lämpimästi. Helmet-haasteen kohta 31 on valintani tälle teokselle, sillä kirjassa on monia minulle tärkeitä teemoja kirjoittamisesta kiireettömyyteen ja opettamisesta elämänmuutokseen.