Anna-Mari Nurminen: Mieli hoidossa – Kokemuksia psykoterapiasta, toivosta ja onnistuneesta muutoksesta

 

Kustantaja: Atena
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 274 s.

Mieli hoidossa kuvaa onnistuneita psykoterapiakokemuksia. Terapiassa käyneet ihmiset kertovat, miten hahmoton ahdistus purkautui sanoiksi ja lieveni, menneisyyden tapahtumat muuttuivat käsiteltäviksi, itsekritiikki pehmeni itsemyötätunnoksi eikä pelko enää ohjaa elämää. Vaikeatkin ongelmat taipuvat kertomuksista toivosta: muutos on mahdollista. 

Terapiakokemusten ohella teoksessa kuvataan, minkälaisiin ongelmiin psykoterapiasta voi löytää apua, miten löytää sopiva psykoterapeutti ja millä tavalla psykoterapia vaikuttaa. 

Ymmärtävä ja ammattitaitoinen apu on muutoksessa tärkeää, ja kirjassa pääsevät ääneen myös psykoterapeutit, jotka kertovat työnsä onnistumisesta omasta näkökulmastaan.

Oma arvioni: Tämä tuore ja sävyltään varsin lohdullinen tietokirja tarjoaa runsaasti arvokasta kokemuksellista tietoa psykoterapiasta niin asiakkaiden kuin terapeuttienkin äänellä kerrottuna. Kirjasta lukija saa tietoa paitsi siitä, millaista hyötyä psykoterapiasta voisi olla erilaisissa elämäntilanteissa, niin myös käsityksen tarjolla olevien erilaisten terapiasuuntausten kirjosta. Teos avaa lukijalle myös muun muassa sitä, kuinka voi löytää itselleen sopivan terapeutin. Vaikka teoksessa  uskotaan vahvasti ammattiavun voimaan, psykoterapiaan liittyviä haasteita ei sivuuteta. 

Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille aiheesta kiinnostuneille.