Hanna Markuksela: Suorituskyvyn salaisuus – Vireystilan säätelyn avulla huipputuloksiin

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 301 s. 

Viisaan itsensä kehittäjän käsikirja

Opas niille, jotka haluavat voida mahdollisimman hyvin omassa elämäntilanteessaan: vaativissa johtotehtävissä, ruuhkavuosissa tai toipuessaan uupumisesta.

Kirja ei keskity toistelemaan, mitä kaikkea pitäisi tehdä, vaan kertoo, miten se kaikki tehdään – viisaasti, helposti ja rennosti. Menestyksen ja terveyden takana on oikeanlainen vireystilan itsesäätely. Kun energiansa kohdistaa oikein, jaksaa elää täyttä elämää niin töissä kuin vapaa-ajalla. Tärkeintä on oppia kuuntelemaan mielensä ja kehonsa viestejä ja toimimaan ajoissa niiden mukaisesti. 

Yksilölliseen huippusuorituskykyyn johdattava käsikirja hyödyntää ohjeissaan uusinta tutkimustietoa älyteknologiasta, psykologiasta sekä ihmisen fysiologiasta ja biologiasta. Todellinen terveyden ja suorituskyvyn vahvistaminen tapahtuu pintaa syvemmällä. 

Oma arvioni: Tässä teoksessa suorituskykyä buustataan viisaasti ilman suorituksia. Kirjassa perehdytään monipuolisesti muun muassa vireystilaan, uneen, hormoneihin, liikuntaan, perfektionismiin sekä trauman ja suorittamisen yhteyteen. Psykologi ja traumapsykoterapeutti Hanna Markukselan keskeinen viesti lukijalle on, että viisas itsensä kuunteleminen ja vireystilan säätely ovat avaimia hyvinvointiin. Kun ihminen oppii säätelemään itseään, hän oivaltaa, etteivät intensiivisetkään tunteet riko häntä. Tällöin todella vaikeitakin asioita on mahdollista käsitellä. On tärkeää huomata myös palautumisen merkitys ajoissa. Sen tulisikin olla yhtä luonnollista ja arkista kuin hampaiden pesemisen. Totuus on, että kun välillä hidastamme, pääsemme loppujen lopuksi nopeammin perille. 

Teos on kiinnostava yhdistelmä sekä käytännöllistä että tutkittua tietoa hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä teemoista. Itselleni kenties kirjan parasta antia oli armollisuuteen ”kannustaminen”. Vaikka sen tärkeyden ymmärtäisikin, sen toteuttaminen on usein yllättävän hankalaa. Vai, onkohan sittenkään... Mitäpä, jos sinäkin viettäisit pyjamapäivän aina silloin tällöin?