Heikki Aalto-Alanen: Rakastan sinussa ihmistä – Aino ja Alvar Aallon tarina

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi:2021
Sivumäärä: 462 s.

"Rakas, rakas pikku Aino, ei ole maailmassa mitään niin ihmeellistä kuin tämä meidän ryhmämme, ja mieleni on hyvä siitä, että siinä samalla ei ole mitään liioiteltua ja särkyvää. Sinustahan se johtuu, että kaikki on niin luonnollista ja selvää – aivan kuin paras arkkitehtuuri maailmassa. Sinusta lähtee varmuus ja tasainen hiljaisuuden lämpö, joka antaa meille kaikille sen tasapainon, jossa elämme ja teemme työtä."

Alvarin kirjeestä Ainolle syksyllä 1945

Oma arvioni: Kyseessä on kahden maailmanlaajuisesti tunnetun arkkitehdin, Aino Marsio-Aallon (1894-1949) ja Alvar Aallon (1898-1976), rakkaustarina tyttärenpojan kertomana isovanhempiensa kirjeenvaihdon, matkapäiväkirjojen, piirrosten ja valokuvien kautta kuvattuna. Näin ollen teoksessa kuuluu  vahvasti sekä Ainon että Alvarin oma ääni. Heidän elämässään rakkaus, luovuus ja intohimo työhön kietoutuvat kiehtovasti toisiinsa. Kirja onkin myös kiinnostava kuvaus perheen ja uran; arkisten asioiden ja suurten visioiden, yhteensovittamisesta. Eikä suomalaisen yhteiskunnan kehittymistäkään unohdeta. Aallot olivat toistensa tukena niin työssä kuin rakkaudessa. Kirjan välittämä kuva päähenkilöistään on mielestäni eloisa ja lämmin.

Jos etenkin arkkitehtuurin historia kiinnostaa, kannattaa lukea tämä laaja Alvar ja Aino Aallon elämäntyötä ja elämää monipuolisesti valottava teos.