Kati Boijer-Spoof Heikinheimo & Riikka Ilmivalta: Etätyön hyvinvointiopas

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 168 s.

Virkeiden työpäivien puolesta

Etätyö on tullut suomalaiseen työkulttuuriin jäädäkseen. Tämä opas auttaa sinua ja työyhteisöäsi kukoistamaan niin etätyössä kuin lähi- ja etätyön hybridimallissakin.

Opas tarjoaa tietoa työskentelyyn liittyvien valintojen tueksi sekä konkreettisia vinkkejä arjen tilanteisiin. Mitkä asiat vaikuttavat eniten yksilön ja tiimin hyvinvointiin ja miten niitä voi vahvistaa? Onko etätyö erilaista aivojen kannalta? Miten liikkumisen lisääminen työpäivän aikana vaikuttaa luovuuteen ja ongelmanratkaisukykyyn? Mitkä ovat kolme tärkeintä ravintovalintaa erityisesti etätyössä?

Oppaan avulla varmistat oman ja työyhteisösi hyvinvoinnin uudenlaisessa työympäristössä. Kun palautuminen käynnistyy jo työpäivän aikana, kuormitustaso jää alhaisemmaksi ja työssä jaksaminen sekä työteho vahvistuvat.

Oma arvioni: Olen tehnyt etätyötä jo kauan ennen korona-aikaa, joten ei tämän tuoreen ja käytännönläheisen oppaan vinkeillä ollut minulle paljonkaan uutta annettavaa, vaikka näkökulma työntekijän ja työyhteisön hyvinvointiin sinänsä monipuolinen onkin. Viittaukset tutkimuksiin herättivät kuitenkin mielenkiintoni tutustua joihinkin teemoihin myöhemmin tarkemmin.

Jos etätyö on sinulle uudempi tuttavuus ja kaipaat virkeyttä työpäiviisi niin kotona kuin konttorissakin, on tämä yhteenvetoineen oppikirjamainen opas varmasti lukemisen arvoinen. Itse luin sen kannesta kanteen, mutta selailu ja asioiden lukeminen sieltä täältä olisi saattanut olla parempi vaihtoehto. Nyt asioiden toistot alkoivat lopulta jopa hieman ärsyttää, vaikka kertausta opintojen äitinä toki pidetäänkin. 

Kenties sinä voit poimia tästä oppaasta ensin juuri sen yhden rutiinin, jota lähdet toteuttamaan. Tavaksi tultuaan se  parantaa etätyöelämää ja synnyttää hyvän kierteen, joka lopulta kattaa niin työn sosiaalisen, kognitiivisen, fyysisen kuin ravitsemuksellisenkin ulottuvuuden. Hyvinvointiin panostaminen kannattaa aina, mutta tulosten saavuttaminen vaatii kärsivällisyyttä.