Jenni Kokander: Yksi miljoonasta

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 251 s.

Joku on kuitenkin se yksi miljoonasta. 

Lentoemäntä Orvokki löytyy kuolleena kerrostalon pyöräkellarista. Samaan aikaan talossa asuva 8-vuotias poika katoaa. Häntä alkaa etsiä kriminaalipsykologi Kaisa Halla, joka on nähnyt uransa aikana jo liian monta vastaavanlaista tapausta. 

Jenni Kokanderin Yksi miljoonasta on viiltävän kaunis romaani ihmisistä, jotka haluavat auttaa, mutta eivät osaa pelastaa edes itseään. Se pohtii tapaamme käsitellä menetyksiä – miten me suojelemme niiltä itseämme ja mitä tapahtuu, kun suojaus alkaa rakoilla tai sitä ei ole. 

Oma arvioni: Tämän realistisen rikosromaanin teemoina ovat pelko, häpeä ja kuolema. Jenni Kokanderin toinen romaani on puhutteleva kuvaus sekä kontrollin menettämisestä että elämän sattumanvaraisuudesta. Kuulustelujen kautta juoni kietoo kiinnostavasti epäiltyjä yhteen.  Ja takaumien avulla sekä selvitetään taustoja että pengotaan lapsuutta – ja tullaan lopulta siihen tulokseen, ettei elämää voi elää valmistautumalla pahimpaan. Vaikka haluaisikin, elämää on yksinkertaisesti mahdotonta hallita. Romaanin melankolisesta pohjasävystä huolimatta ilmaisu on mielestäni paikoin todella kaunista. 

Helmet-lukuhaasteesta kuittaan tällä kirjalla kohdan 46.