Lilli Jokela: Salo.nyt – Kymmenen henkilötarinaa Salosta Nokian murroksen jälkeen

Kustantaja: BoD
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 134 s.


Salo.nyt piirtää kuvaa Salon menestyksestä, romahduksesta ja jälleenrakennuksesta suomalaisen matkapuhelinteollisuuden suurtarinan vanavedessä. Miten romahdus vaikutti ihmisten elämään ja arkeen kännykkäkaupungissa? Miten Nokian savuavista raunioista noustiin. ja millaista on elämä rakennemuutoksen ravistelemassa kaupungissa tänään?

Salo.nyt kertoo kymmenen salolaista henkilötarinaa kuvaten yhteiskunnallisen muutoksen yksityistä ulottuvuutta. Kirja ei ole vain kotiseututeos, sillä sen tarinoista voi lukea yhtymäkohtia minkä tahansa alueen ja ihmisten selviytymistarinoihin muutoksessa. 

Oma arvioni: Elämänmakuisia ja rehellisyydessään riipaisevia selviytymistarinoita kuntaliitoksen ja Nokian romahduksen nähneen kotikaupunkini asukkaiden kertomana. Oli mukava ikään kuin kulkea tutuissa maisemissa. Henkilötarinoita lukiessani en voinut olla miettimättä, miten käy palveluiden kaupungin reunamilla sote-uudistuksen toteutuessa. Toivottavasti mahdollisimman hyvin. Kirjan tarinat ovat mielestäni erityisen hyviä muistutuksia siitä, että jokainen yhteiskunnallinen muutos heijastuu myös yksilön elämään, on kysymys sitten vaikkapa vanhainkodin lakkauttamisesta tai kännykkäteollisuuden alasajosta. Tarinat huokuvat hienosti myös yhteisöllisyyden voimaa. 

Kuittaan tällä kirjalla yllätyksettömästi Helmet-lukuhaasteen kohdan 44.