Tiina-Emilia Kaunisto: Se ei johdu sinusta – Vähättelyn historia työelämässä

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 192 s. 

Ohitettiinko mielipiteesi palaverissa? Nauroiko joku ideallesi? Etkö etene urallasi? Esineellistettiinkö sinua? Koitko häpeää näissä tilanteissa?

Et ole yksin kokemustesi kanssa. Lainsäädäntömme mukaan työelämä on turvallinen, yhdenvertainen ja tasa-arvoinen kaikille, mutta todellisuus näyttää toiselta.

Se ei johdu sinusta -kirjan avulla ymmärrät, ettei vähättely johdu sinusta. Olet ominaisuuksiesi kautta osana hierarkkista työelämähistoriaamme, jossa joku on aina suljettu vallan ulkopuolelle: naiset, vähemmistöt, kiltit, käskyläiset tai muut valtaketjun pohjimmaiset. 

Oma arvioni: Kirjan keskeinen viesti on mielestäni se, että vähättelijöitä ei kannata uskoa. Näin ollen kaikenlaiseen syrjintään ja epäasialliseen kohteluun tulisi ehdottomasti aina puuttua. Ei pidä siis lannistua, vaan ajaa rohkeasti itselle tärkeitä asioita. Valitettava tosiasia on, että ihmisen käsityskyvyn joustavuus on aina ollut rajallista. Olemme yhä sokeita aikamme tasa-arvo-ongelmille. Ei tule kuitenkaan antaa periksi, sillä tasa-arvo on itse asiassa aina edennyt tuskastuttavan hitaasti – mutta edennyt kuitenkin. Enää ei ole tavatonta, että nainen on esimerkiksi pappi tai presidentti, tai isä jää kotiin hoitamaan lasta. Kenties olemme sadan vuoden kuluttua tilanteessa, joka yllättää meidät samalla tavalla kuin nykytilanne ensimmäiset naisasianaiset. 

Yhdenvertaisen työelämän ja tasa-arvon eteen tehtävää työtä riittää. Yhdessä olemme tässäkin asiassa vahvempia kuin yksin.