Elinor Cleghorn: Sairas ja viallinen – Naiset lääketieteen historiassa

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2021
Englanninkielinen alkuteos: Unwell Women. A Journey Through Medicine and Myth in a Man-Made World (2021)
Suomentanut: Veli-Pekka Ketola
Sivumäärä: 445 s. 

Lääketieteen historia on paitsi tieteellistä myös yhteiskunnallista ja kulttuurista historiaa, jonka perustan ovat luoneet miehet. Naisen keho on ollut poliittisena taistelukenttänä koko ihmiskunnan historian ajan. 

Feministiseen kulttuuriin erikoistunut tohtori Elinor Cleghorn kertoo kirjassaan Sairas ja viallinen, kuinka lääketiede on kohdellut naisia kaltoin ja kuinka naiset ovat edelleen sairauksien suhteen eriarvoisessa asemassa. Kirja valottaa naisten asemaa lääketieteessä aina antiikin Kreikan vaeltelevan kohdun myytistä noitavainoihin, 1800-luvun hysteerisinä pidettyihin naisiin ja nykyaikaan saakka. 

Mukana on monia tarinoita naisista, jotka ovat kärsineet lääketieteen vuoksi, ja miehistä, jotka ovat päättäneet heidän kohtalostaan. Näiden tarinoiden avulla Cleghorn näyttää, että lääketieteellä on vielä paljon tehtävää naisten paremmassa ymmärtämisessä. 

Oma arvioni: Tätä kirjaa oli suorastaan mahdotonta lukea ilman suuria tunteita; surua ja jopa vihaa.  Naisten asema lääketieteen historiassa ja osin vielä tänä päivänäkin näyttäytyy todella raadollisena. Miesten ja naisten välinen tasa-arvo on edelleen kaukana, kun tarkastellaan sairauksiin suhtautumista. Tämä on osaltaan johtanut siihen, että monet naisten sairaudet ovat yhä alidiagnosoituja. 

Aihe on kaikessa karmeudessaan todella tärkeä. Jostain syystä kiinnostukseni kuitenkin väheni jonkin verran sitä mukaa, mitä pidemmälle tätä brittitutkijan kirjoittamaa teosta luin. Ilmaisu ei ollut käännöksessä tasaisen sujuvaa, joten sekin varmasti osaltaan latisti lukukokemustani. Silti suosittelen tätä silmiä avaavaa ja ajatuksia ravistelevaa kirjaa kaikille naisten ja lääketieteen historiasta kiinnostuneille.