Janet Skeslien Charles: Kirjasto Pariisin sydämessä

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2022
Englanninkielinen alkuteos: The Paris Library
Suomentanut: Katariina Kallio
Sivumäärä: 475 s.


 Tositapahtumien inspiroima herkkä lukuromaani

Pariisi vuonna 1939. Nuorella ja kunnianhimoisella Odile Souchet'lla on kaikki paikoillaan elämässä ja unelmatyö Pariisin kuuluisassa amerikkalaisessa kirjastossa. Kun natsiarmeija marssii kaupunkiin, Odile on vaarassa menettää kaiken hänelle rakkaan, mukaan lukien korvaamattoman kirjaston. Yhdessä kollegojensa kanssa Odile liittyy vastarintaliikkeeseen aseenaan kaikista tehokkain: kirjat. Kun sota vihdoin päättyy, joutuu Odile vapauden sijaan kohtaamaan kohtalokkaan petoksen katkeran piston. 

Montana, Yhdysvallat vuonna 1983. Lily on yksinäinen teini-ikäinen etsimässä seikkailua montanalaisessa pikkukylässä. Hänen uteliaisuutensa herättää yksinäinen, iäkäs naapuri, Madame Odile Gustafson. Kun Lily saa tietää naapurinsa menneisyydestä, hän huomaa heidän jakavan saman rakkauden kieleen, saman kaipuun ja petoksen aiheuttaman tuskan.

Oma arvioni: Kahdella eri aikatasolla liikkuva tositapahtumiin perustuva pohjasävyltään melankolinen tarina vie lukijansa toisen maailmansodan aikaiseen Pariisiin ja 1980-luvun Yhdysvaltoihin. Kirjan keskiössä ovat yksilöiden tekemät valinnat ja niiden seuraukset. Kirjasto Pariisin sydämessä on myös hieno tarina perheen merkityksestä, ystävyyden voimasta ja kirjojen lumosta. Suosittelen kirjaa kaikille historiallisten romaanien ystäville. Tai oikeastaan kaikille niille, joiden on vaikeaa kuvitella elävänsä ilman kirjoja.