Johanna Vehkoo: Oikeusjuttu

 

Kustantaja: Kosmos
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 213 s.

"Mitään ei saa enää sanoa!"

Todellisuudessa Suomessa saa sanoa paljonkin: uhkailla ja huoritella voi ilman kummoista pelkoa vastuuseen joutumisesta. Natsiksi tai rasistiksi kutsumisesta voi joutua kuitenkin rikossyytteeseen. Tässä kirjassa toimittaja Johanna Vehkoo kertoo, kuinka hänelle kävi juuri niin ja mitä siitä seurasi. 

Oikeusjuttu on tositarina yhdestä kunnianloukkausoikeudenkäynnistä, mutta myös paljon laajemmasta ilmiöstä. Nettioikeisto on vedättänyt mediaa jo vuosikausien ajan, ja nyt sen kohteena on myös oikeuslaitos. Johanna Vehkoo pureutuu oman tarinansa kautta trollauksen mekanismeihin, verkkovihaan sekä sananvapauteen ja pohtii niiden vaikutusta demokratiaan. 

Oma arvioni: Vehkoon Oikeusjuttu on hätkähdyttävää luettavaa. Se kertoo kaunistelematta siitä, kuinka vihapuhe on jatkuvasti vain koventunut ja arkipäiväistynyt. Kyseinen kunnianloukkausjuttu osoittaa valitettavasti myös sen, ettei nettitrollaus ole oikeusjärjestelmässämme hyvin tunnistettu. Ikävä kyllä tätä ymmärtämättömyyttä on sitten helppo käyttää hyväksi muun muassa toimittajien vaientamiseksi ja omien poliittisten pyrkimysten edistämiseksi. Tällainen kehityssuunta ei herätä vahvaa luottamusta maamme oikeuslaitokseen. Mieleen nouseekin kysymys: eikö laki sittenkään ole kaikille sama? 

Suosittelen tämän tunteita herättävän kirjan lukemista kaikille sananvapaudesta kiinnostuneille.