Pia Callesen: Elä enemmän, mieti vähemmän – Irti masennuksesta ja surusta

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Tanskankielinen alkuteos: Lev mere tænk mindre (2017)
Suomentanut: Heikki Eskelinen
Sivumäärä: 176 s. 

Ajatukset hallintaan, tilaa elämänilolle!

Elä enemmän, mieti vähemmän on käytännön opas lukijoille, jotka haluavat oppia käsittelemään negatiivisia ajatuksiaan. Kirja auttaa lievittämään ja ennaltaehkäisemään masennusta. 

Kirja opastaa havainnollisesti, miten voimme hallita ajatteluamme ja löytää elämänilon metakognitiivisen terapian avulla. Tämä suosiotaan jatkuvasti kasvattava hoitomuoto opettaa luopumaan kielteisten ajatusten vatvomisesta ja vain tarkkailemaan niitä passiivisesti. Näin voidaan lievittää masennusta tehokkaammin kuin tavallisessa kognitiivisessa terapiassa. 

Kirja tarjoaa perustiedot metakognitiivisesta terapiasta, potilaskertomuksia sekä runsaasti käytännön harjoitteita. 

Oma arvioni: Murehditko jatkuvasti, analysoitko taukoamatta? Vaikka onkin täysin luonnollista, että päämme on täynnä ajatuksia, myös kielteisiä ja synkkiä, ajattelemisen vähentämisellä saattaisi kuitenkin  olla myönteisiä vaikutuksia hyvinvointiimme. Näin kertoo kirjassaan tanskalainen psykologi Pia Callesen. Kielteisten asioiden vatvominen altistaa alakuloisuudelle ja masennukselle. Ajattelua ja itsereflektiota toki tarvitaan, mutta oleellista on siihen käytetty aika. Ongelmana eivät siis ole niinkään kielteiset ajatukset, vaan ennen kaikkea se, että ajattelemme liikaa.

Avuksi tähän kirjassa tarjotaan esimerkiksi päivittäistä huolihetkeä, jolloin asioiden pohdiskelu rajoitetaan yhteen tuntiin itselle sopivana ajankohtana. Ja, jos pohdittavaa ei olekaan joka päivä, hyvä niin. Jos ajattelet murehtivasi liikaa, huolestuvasi helposti vähän kaikesta tai tarkkailet omaa mielentilaasi jatkuvasti, tämän teoksen avulla voisit oppia elämään enemmän ja murehtimaan vähemmän.