Tommi Parkko: Runoilijan työkalupakki

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 302 s. 

Runoilijan työkalupakki tarjoaa runoilijalle monta työkalua. Se käy läpi runouden piirteitä rytmistä kuvallisuuteen, puhujuudesta visuaalisuuteen, merkityksellisyydestä tuoreuteen. Se tarjoaa näkemyksiä runokokoelman koontiin ja runouden ymmärtämiseen. Ennen kaikkea opas johdattelee runoilijan ajattelutapaan, jossa yhdistyy tradition tunteminen ja runoilijan oma poeettinen näkemys. 

Tommi Parkko ammentaa vuosikymmenten kokemuksesta runouden kentällä. Teos uudistaa kirjan Kirjoita runo – opas aloittelevalle runoilijalle (2011), joka on palvellut runouden perusoppaana niin opistoissa kuin korkeakouluissa. 

Oma arvioni: Tämä monipuolinen ja runojen kirjoittamiseen inspiroiva opas on vahva puheenvuoro etenkin runouden tuoreuden ja merkityksellisyyden puolesta. Se haastaa rajojen rikkomiseen ja runouden outouden arvostamiseen. Jos olet kiinnostunut runojen kirjoittamisesta tai haluaisit ymmärtää runouden moninaisuutta ja monimuotoisuutta, tämä opas on oivallista luettavaa juuri sinulle. Suosittelen. Luettuani tämän teoksen tiedän entistä vahvemmin, mitä haluan tehdä.