Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Kustantaja: Teos
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 304 s.


 "Näissä tilanteissa sisäinen leijonaemo minussa nousi pintaan. Mitä enemmän maailma tuntui olevan Oskaria vastaan ja mitä heikommassa jamassa Oskari oli, sitä sisukkaampi, valppaampi, kärsivällisempi, neuvokkaampi ja taisteluvoimaisempi minusta tuli."

"Sun poika kävi täällä" on äidin kertomus parikymppisestä Oskarista, jonka aikuiselämän alkua varjostaa tyypin 1 kaksisuuntainen mielialahäiriö. Moni asia on aluksi hyvin, mutta vähitellen sairaus alkaa vallata tilaa, maniat muuttuvat psykoottisiksi ja diagnoosi kääntyy skitsoaffektiiviseksi häiriöksi. Kasvavan huolen vallassa äiti tekee kaikkensa saadakseen pojalleen apua.

Suomalainen psykiatrinen hoito on parhaimmillaan korkeatasoista, mutta systeemissä on aukkoja. Vaikka yksittäiset hoitajat tai lääkärit voivat kohdata potilaan kokonaisena ihmisenä, järjestelmä ei siihen aina yllä. 

"En voinut tehdä enempää. En voinut syödä Oskarin puolesta lääkkeitä, en käydä kouluja, enkä elää Oskarin puolesta. Piti yrittää luottaa siihen, että elämä kantoi ja soljuisi omalla painollaan eteenpäin."

Oma arvioni: Riipaisevaa luettavaa siitä, mitä saattaa tapahtua, kun nuoren (aikuisen) mieli särkyy pahasti, eikä hän saa välttämättä kaikkea tarvitsemaansa apua riittävän ajoissa. Ei vaikka leijonaemo tekee kaikkensa lapsensa hyväksi. Surullinen, mutta ehdottomasti kertomisen ja lukemisen arvoinen, tarina. Suosittelen sitä lämpimästi etenkin kaikille mielenterveystyön ammattilaisille. Tätä Oskarin elämästä kertovaa rehellistä tositarinaa lukiessa ymmärtää, kuinka tärkeää muun muassa lastensuojeluun ja ennalta ehkäisevään mielenterveystyöhön resurssointi on. Valitettava tosiasia on kuitenkin se, ettei jokaisesta tukea tarvitsevasta nuoresta saada tänä päivänä koppia, vaikka työntekijät varmasti parhaansa yrittävätkin.