Kai Ekholm & Yrjö Repo: Lukemisen aika – Eikö Suomessa lueta tarpeeksi?

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 298 s.

Onko kirjallisuus kuin peritty kaappikello, jota kukaan ei halua nurkkiinsa?

Olemme eläneet yli 500 vuotta Gutenbergin laajenevassa galaksissa, jossa painettu kirja on ollut hallitseva, palvottu, pelätty ja kiistaton sivistyksen ja tiedon välikappale. Nyt hengitämme Googlen keuhkoilla ja kirjallisuuden galaksi etääntyy kauas historiaan.

Annamme päivittäin periksi digitaaliselle tarjonnalle, palvelujen ja maailman yksinkertaistamiselle. Kun jätämme käyttämättä kirjastojen ja kirjakauppojen palveluita, ajattelemme, ettei asialle voi oikein mitään. Niinhän muutkin tekevät. 

Ajattelemme kirjallisuuden ja kielen loppua. Pelkäämme yhden elämänmuodon loppua. Se näyttää olevan monella tasolla jo toteutumassa eikä huolemme voi sitä estää. 

Kirja ei ole enää taikakalu, joka vie meidät sivistykseen ja yhteiskunnalliseen arvostukseen. Se ei ole ensisijainen tiedon ja nautinnon lähde, sillä tarjontaa on kaikilla aloilla riittävästi. Tietoa saa googlaamalla ja monet pitävät Netflix-sarjoja tai pelejä uutena kirjallisuutena. 

Lukemisen aika on monitahoinen analyysi, puhuttelevasti ja haastavasti kirjoitettu ajankuva ja ohittamaton tietopaketti 2000-luvun kustannus- ja lukemistilastoista. 

Oma arvioni: On surullista lukea siitä, kuinka kirjoja luetaan entistäkin vähemmän ja koteihin ei hankita kirjoja samaan tapaan kuin aiemmin. Teoksen tilastot puhuivat karua kieltään lukemisharrastuksen nykytilanteesta, eikä tulevaisuuskaan kovin valoisalta todellakaan näytä. Tämä kirja onkin minusta tärkeä puheenvuoro lukemisen puolesta. Jos olet aito kirjojen ystävä, tartut tähän teokseen todennäköisesti ilman suostuttelemistakin. Jos taas kulutat aikaasi mieluummin jonkin muun kuin kirjallisuuden parissa, et ole välttämättä vielä oivaltanut lukemisen tärkeyttä. Tämä kirja voisi mielestäni toimia siinä oivallisena herättelijänä.