Viktor E. Frankl: Ihmisyyden rajalla

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2010
Suomennettu englanninkielisestä uusitusta ja laajennetusta laitoksesta Man´s search for meaning
Suomentaneet: Osmo Jokinen & Eila Sandborg
Sivumäärä: 125 s. 

Itävaltalaisen psykiatrin kiihkoton, syvästi koskettava kuvaus keskitysleirien elämästä ja kokemuksista, jotka johtivat logoterapian kehittämiseen. 

Viktor E. Frankl (1905-1997) joutui toisen maailmansodan aikana vuosiksi keskitysleiriin. Keskellä mieletöntä ihmisarvon riistoa hän alkoi pohtia, mikä saa ihmisen pysymään järjissään äärimmäisissä olosuhteissa, miksi toiset selviävät paremmin kuin toiset. Hän päätyi tulokseen, että ratkaisevaa oli, pystyikö löytämään tarkoituksen elämälleen. 

Ihmisyyden rajalla kuvaa keskitysleirien elämää sekä esittelee Franklin kokemustensa pohjalta kehittämän psykoterapian muodon, logoterapian. Sen keskeisiä ideoita on motivaation löytäminen elämälle ja ihmisen perimmäinen valinnanvapaus kaikissa olosuhteissa: vapaus valita itse omat reaktionsa, oma suhtautumisensa olosuhteisiin. 

Oma arvioni: Vaikuttava teos, joka jättää lukijaansa varmasti jäljen. On suorastaan käsittämätöntä, että keskitysleirikokemuksista voi selvitä hengissä. Vaikka keskitysleirikuvaukset olivatkin ahdistavaa luettavaa, karmivilla yksityiskohdilla ei onneksi mässäilty. Toivon pilkahduksia ja hyvyyden rippeitä löytyi kaiken kauheuden keskeltäkin. Tämä uskomaton selviytymistarina osoittaa mainiosti sen, kuinka  synkimpinäkin hetkinä on mahdollista löytää merkityksellisyyttä. Oleellista on siis se, kuinka kärsimykseen suhtautuu. Elämän tarkoitus kumpuaa ihmisestä itsestään, sitä ei voi kukaan ulkopuolelta sanella. Jos pohdit elämäsi merkitystä ja / tai olet kiinnostunut logoterapian taustasta, sinun kannattaa ehdottomasti lukea tämä ajattelua avartava muistelmateos.