Bernardine Evaristo: Tyttö, nainen, toinen

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Englanninkielinen alkuteos: Girl, Woman, Other
Suomentanut: Kaijamari Sivill
Sivumäärä: 528 s. 


Kaksitoista hyvin erilaista mustaa naista, aitoina ja elämänvimmaa kipinöiden, ottavat oman tilansa ja määrittelevät identiteettinsä; Menestynyt näytelmäkirjailija tutkii teoksissaan mustaa lesboidentiteettiä. Opettaja Lontoon alirahoitetuissa kouluissa sysii heikkojen lähtökohtien leimaamia tyttöjä marginaalista menestykseen. Siivooja on huolissaan tyttärensä juurettomuudesta, mutta tämä näyttää kyntensä tekemällä uraa sijoituspankkiirina. Muunsukupuoliselle someinfluensserille 93-vuotias maanviljelijä-isomummu on ymmärtävä ystävä. 

Tyttö, nainen, toinen kannustaa meitä pitämään yhtä aikoina, jotka pyrkivät repimään meitä erillemme. 

Oma arvioni: Tämä Booker-palkittu romaani antaa äänen toiseutetuille. Teoksen henkilögalleria on rikas ja värikäs. Romaani on monitasoinen kudelma mustien naisten elämiä  Iso-Britannian kolonialistisen historian varjossa niin Nigeriassa, Karibialla  kuin Etiopiassakin. Päähenkilöiden kohtaloita kuvatessa keskiössä on oman identiteetin löytäminen, mutta teoksessa valotetaan myös monia yhteiskunnallisia kysymyksiä: sukupuolesta yhteiskuntaluokkiin ja rodusta hyväksikäyttöön. Romaanin lukeminen oli varsinaista tunteiden vuoristorataa. Välillä nauratti ja välillä itketti. Mutta jokaisen naisen tarina kosketti omalla tavallaan. 

Tavanomaisesta poikkeava kirjoitustapa tuntui aluksi hämmentävältä, mutta totuin runon muotoon aseteltuun tekstiin kuitenkin suhteellisen nopeasti. Mitä pidemmälle tarina eteni, sitä vähemmän puuttuvia välimerkkejä kaipasin. Jos etsit romaania, joka antaa ajattelemisen aiheita, lue Tyttö, nainen, toinen.