Sanni Purhonen: Jos vain muuttuisin toiseksi – Runoja

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi:2022
Sivumäärä: 91 s.

jos vielä joku kutsuu reippaaksi
turvaudun väkivaltaan

Puhutteleva runoteos poikkeavuuden kokemuksista ja vammaisiin kohdistuvasta väkivallasta. 

Sanni Purhosen suorasukaiset runot käsittelevät vähemmistöjen menneisyyttä ja oikeuksia. Historian tunnetut naiset, jotka ovat kuuluneet erityisryhmiin, pääsevät ääneen. Yhtä intensiivisesti runot kiinnittyvät tähän hetkeen – arkisiin kokemuksiin ja kiusallisiin tilanteisiin. Runoilija näkee viiltävästi kaiken teeskentelyn läpi ja peilaa vinon huumorin kautta maailmaa. 

Oma arvioni: Purhosen kantaa ottavissa runoissa ääneen pääsevät poikkeaviksi luokitellut naiset. He, jotka ovat olleet pitkälti historiassa niitä näkymättömiä ja hiljaisia. Runojen aiheet nousevat kiinnostavasti niin historiasta, arkisista kokemuksista, elokuvista kuin tuoreista uutisistakin. Naiseutta, toiseutta ja (asenne)vammaisuutta tarkastellaan terävästi ja osuvasti mustalla huumorilla höystettynä. 

Oi, kuinka ärsyttävää onkaan, kun joku kutsuu reippaaksi. Kyllä, niin on käynyt minullekin, valitettavasti. Vaikka en olekaan koskaan halunnut muuttua varsinaisesti joksikin, mitä en ole koskaan ollutkaan, on maailmassa paljonkin parannettavaa. Jos haluat avartaa ajatteluasi, tartu tähän ravistelevaan runoteokseen, jonka kansikuvakin on mielestäni todella puhutteleva. Kunpa näkisimme toisemme ensi sijaisesti kokonaisina ihmisinä, eikä esimerkiksi jonkin erityispiirteen kautta. Jokainen meistä kun on paljon enemmän kuin vammansa.