Eve Hietamies: Numeroruuhka

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 468 s.


 
Antti ja Paavo Pasasen tarina jatkuu!

Antin ikääntynyt isä ollaan sairaalamakuuttamisen eli ”kuntoutuksen” jälkeen sijoittamassa Antilla kotihoitoon. Samaan aikaan Antti hukkuu Wilma-viesteihin, joita ilman Paavon koulutaival ei ilmeisesti mitenkään voisi hoitua. Moitteista Paavo noteeraa vain ne, jotka estävät häntä pelaamasta pleikkaa kavereiden kanssa. Pormestari on kutsunut nelosluokkalaiset itsenäisyyspäivän juhliin. Paavon pitäisi hallita kikapoo ja kohdata tyttöbakteerit tanssilattian ahtaudessa – ja Antin pitäisi hommata hänelle sitä varten kelvollinen puku.

Kaiken päälle Antin työpaikalla leijuu YT-neuvottelujen uhka. Onneksi Antilla on yksi ymmärtäväinen läheinen: uskollinen Pipo-koira, joka tarvitsee aamu-, aamupäivä-, alkuiltapäivä-, iltapäivä- ja iltalenkkinsä.

Oma arvioni: Olipa mukava palata taas Antin ja Paavon seuraan etenkin, kun näin viimein myös Tarhapäivä-elokuvan. Tässä sarjan neljännessä osassa kaksikon arki sujuu vaihtelevasti, eikä kommelluksilta ja ikäviltä yllätyksiltäkään vältytä. Hietamies kuvaa yksinhuoltajuutta jälleen realistisesti, ja tällä kertaa keskeiseksi teemaksi nousi mielestäni myös tunne siitä, ettei enää kelpaa. Ulkopuolisuuden kokemus synnyttää Antissa voimakkaita tunteita, myös vihaa. Negatiivisten tunteiden vastapainona Antin ja Paavon elämässä on kuitenkin onneksi myös lämminhenkistä huumoria. 

Tämä oli mainio kirja, jonka parissa sai sekä vakavoitua elämän käännekohtien äärellä että nauraa makeasti. Teoksessa oli minusta kepeyttä ja syvällisyyttä juuri oikeassa suhteessa. Jos et ole vielä tutustunut Pasasiin, suosittelen lämpimästi. Mutta kannattaa ehdottomasti aloittaa tähän elämänmakuiseen kasvutarinaan tutustuminen Yösyötöstä.