Tapio Ojala: Mitä on kipu

 

Kustantaja: Tuuma
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 220 s.

Pistää, jyskyttää, jomottaa, viiltää, repii, puristaa. Onko kipua poteva tuomittu elämään onnettomana? Onko hyvä elämä tarjolla vain kivuttomille?

Pystymme yleensä yksityiskohtaisesti kuvailemaan, millaista kipu on, mutta harvoin pysähdymme pohtimaan, mitä kipu on. Kivun olemuksen ymmärtäminen kuitenkin johdattaa kohti parempaa elämänlaatua.

Tässä kirjassa kipua käsitellään sen määritelmän mukaisena kokemuksena, johon ovat yhteydessä monet tunteisiin, ajatuksiin ja elämäntilanteeseen vaikuttavat asiat. Kivun pysyvyyden hyväksyminen vaatii muutosta ajattelutavassa, sillä mitä kielteisemmät ajatukset kipua kohtaan on, sitä heikompi on elämänlaatu. Kirja johdattaa lukijan tarkastelemaan omaa kipukokemustaan ja etsimään hyvän elämän lähteitä kroonisesta kivusta huolimatta. Teos tarjoaa myös tärkeää tietoa kivun hoidon tueksi, sillä usein kivun hoidossa keskitytään vain kipuun eikä ihmiseen, joka sitä potee.

Kipua ei voita sotimalla sitä vastaan. Sen voittaa lopettamalla sodan. Elämä voi olla antoisaa kroonisesta kivusta huolimatta.

Oma arvioni: Jos haluat ymmärtää kipua ja sen kokemista, lue tämä perusteellinen teos, jonka kirjoittajalla on aiheesta myös omakohtaista kokemusta.