Tiia Palmén: Koskelan teinisurma

Kustantaja: Deadline Kustannus
Julkaisuvuosi: 2021
Sivumäärä: 215 s. 


Maanantaiaamuna 7. joulukuuta Koskelan sairaala-alueen puistosta löytyi 16-vuotiaan pojan ruumis. Kolme 16-vuotiasta poikaa otettiin nopeasti kiinni teosta epäiltynä, ja kirjan teon hetkellä heitä kaikkia syytetään murhasta. Kaksi pojista oli tuntenut uhrin päiväkodista saakka. Uhrin vanhemmat olivat hoitaneet toista näistä pojista, avanneet hänelle siis kotiovensa.

Lapsuudenkaverit riistivät julmasti 16-vuotiaan pojan hengen, eikä varsinaista motiivia ole edes selvinnyt. Jo ennen murhaa tekijät olivat pahoinpidelleet uhria useita kertoja. Poikien mukaan kyse oli “rankaisuleikistä”. Poliisin ja syyttäjän mukaan teot ovat olleet sadistisia ja julmia.

Oma arvioni: Teos valottaa tämän koko maata laajasti järkyttäneen ja  monia koskettaneen karmean rikoksen taustoja ja sen käsittelyä oikeudessa. Kirjaa varten on haasteltu myös muun muassa uhrin ja tekijöiden lähipiiriä. Lisäksi kirjassa käsitellään myös nuorten tekemiä henkirikoksia, kiusaamisväkivaltaa ja lastensuojelullisia haasteita yleisemmällä tasolla. Parasta tässä kirjassa onkin mielestäni juuri se, että siinä tuodaan esille  sellaisia merkkejä, joita kenen tahansa aikuisen olisi hyvä tunnistaa, jotta Koskelan kaltainen hirvittävä murhenäytelmä ei pääsisi koskaan toistumaan. On todella surullista, että kiusaamiseen suhtaudutaan edelleen usein varsin kevyesti, minusta siitä käytettävä termikin jo kertoo sen. Se, että moni lapsi ja nuori jää haasteidensa kanssa yksin, on aina tragedia sinänsä. Siksi todella toivon, että tästä tapauksesta on otettu jotakin opiksi. 

Kirja oli synkkyydessään todella rankkaa luettavaa. Siksi en voi suositella sen lukemista kovin herkille ihmisille. Vaikka pidänkin hyvänä, että tätä tapausta käsitellään myös kirjan muodossa, jäin kuitenkin miettimään, olisiko kirjan julkaisua voinut lykätä siihen, että jutun käsittely oikeudessa olisi päättynyt.