Johanna Venho: Martti Suosalon tähänastinen elämä

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 492 s. 

Minun haaveeni ja unelmani elivät omaa elämäänsä, ja usein se, mitä kuvittelin, toteutui joskus myöhemmin. 

Martti Suosalo tunnetaan sympaattisena ihmisenä ja tarkkanäköisesti työskentelevänä näyttelijänä. Hän on yhä tietyllä tavalla ujo ja mielikuvitusrikas poika, joka elää yhtä paljon päänsä sisällä kuin sen ulkopuolella. 

Teoksessa seuraamme Marttia lapsuuden idyllistä Turkan kuohuvaan Teatterikorkeakouluun, Ryhmäteatterin iloiseen joukkoon ja huolettomiin boheemivuosiin sekä rakastavaksi perheenisäksi ja omaehtoiseksi yrittäjäksi, jonka ihanteena on Shakespearen-aikainen kiertelevä näyttelijäseurue.

Teoksesta saa hyvän kuvan Suosalon luovasta prosessista ja siitä, mistä hän ammentaa ainekset virtuoosimaiseen näyttelijäntyöhönsä. Kirjailija Johanna Venho on vanginnut elämäkertaa Suosalon persoonallisen tavan katsoa maailmaa, ihmettelyn taidon, jota Martti ei ole koskaan kadottanut. 

Oma arvioni: Monipuolinen ja kohteensa näköinen elämäkerta. Oli erityisen kiinnostavaa lukea, kuinka yksi suosikkinäyttelijöistäni valmistautuu rooleihinsa. Näyttelijäntyön iloja ja suruja käsitellään kirjassa rehellisesti, yksityiselämääkään sivuuttamatta. Vaikka toistoa olikin jonkin verran, se ei minua suuremmin häirinnyt. Luulenpa, että haluan kuunnella tämän teoksen vielä äänikirjanakin, koska Suosalo lukee sen suurelta osin itse. 

Suosittelen kirjaa lämpimästi erityisesti kaikille elämäkerroista kiinnostuneille teatterin ystäville.