Kirjareflektio: Joustava mieli on tärkeänä apuna matkallani omannäköiseen ja täyteen elämään

 

Kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäisen kirjassa yhdistyvät vankka tutkimuspohja ja vahva todellisin esimerkein havainnollistettu ja käytännönläheinen ote. Kirjassa olevat harjoitukset haastoivat kokeilemaan niiden toimivuutta myös omassa elämässäni ja kutsuivat minut syvällisiin pohdintoihin oman hyvinvointini ja itselleni tärkeiden asioiden äärelle. Tämän mainion itsehoitokirjan avulla tulin syvällisesti pohtineeksi muun muassa tämänhetkistä stressitasoani, reagointitapojani ja kokemani stressin seurauksia. Kirjan lukeminen johti myös arvojeni kirkastumiseen entisestään. Vaikka elämäni on jo tällä hetkelläkin suhteellisen mukavasti omannäköistä, tiedän nyt yhä selvemmin, mitä tulevaisuudelta haluan. Näin ollen tulen varmasti suosittelemaan kirjan ajattelua avartavia harjoituksia myös valmennettaville, mikäli he kamppailevat esimerkiksi stressin, uupumuksen, liiallisen murehtimisen tai unettomuuden kanssa. Toki teoksesta on apua myös niille, jotka haluavat ihan muuten vain ottaa selvää siitä, mitä elämältään haluavat.

Stressi on luonnollinen osa elämää, ja tiettyyn pisteeseen asti se on jopa hyödyllistä. Sen sijaan pitkittynyt haitallinen stressi voi johtaa uupumustilaan, jota vahvistamme edelleen omilla tuomitsevilla, pelottelevilla ja arvostelevilla ajatuksillamme, koska pidämme niitä totena. Siksi onkin ensiarvoisen tärkeää oppia tunnistamaan omat hälytyskellonsa. Näin niihin voi reagoida tarkoituksenmukaisesti ja riittävän nopeasti. On hyvä tunnistaa myös se, että mitä enemmän tunteitaan pyrkii välttelemään ja kontrolloimaan, sitä enemmän ne itse asiassa vahvistuvat. Ei kannata myöskään unohtaa sitä, että kaikki tunteet ovat normaaleja ja niillä kaikilla on tarkoituksensa.  Siksi olisikin tärkeää pysähtyä miettimään, mikä auttaa oikeasti ylös kuopasta. Se todella kannattaa, sillä pitkittyessään stressi kaventaa elämäämme jatkuvasti.

Tämän kirjan avulla oli todella kiinnostavaa tutustua hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT; hyväksy, omistaudu, toimi) periaatteisiin sekä psykologiseen joustavuuteen. Viimeksi mainitulla tarkoitetaan kykyä toimia eri tilanteissa tietoisesti, avoimesti ja läsnä olevasti. Näin pystymme toimimaan joustavasti ja tarkoituksenmukaisesti myös vaikeissa tilanteissa. Oleellista on, että toimintaa ohjaavat silloinkin arvomme ja ajatuksemme, eivät epämiellyttävät tunteet tai ajatukset. On ollut hienoa huomata, että psykologinen joustavuus on todellakin taito, jota pystyy kehittämään harjoittelun avulla. Meidän on kuitenkin myös muistettava se, että elämään kuuluu väistämättä vaikeitakin asioita, joita ei voi poistaa. Silloin tehtävämme on oppia elämään niiden kanssa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että kaikesta ei tarvitse selvitä yksin.

Kirjassa ajatuksia käsitellään kriittisesti – ja ihan syystäkin. Onhan mielemme usein arvosteleva ja huonoja neuvoja antava. Kun suhtaudumme itseemme kritisoiden ja negatiivisesti, tuotamme itse asiassa itsellemme kärsimystä. Onneksi ajatuksilla on kuitenkin toinenkin puoli: ne mahdollistavat muun muassa luovuuden ja ongelmanratkaisun, hienoja keksintöjä ja uskomattoman kehityksen. Ajatusten avulla voimme yhdistellä toisiinsa eri asioita, tarkastella syy- ja seuraussuhteita ja käsitellä niin menneisyyttä, nykyisyyttä kuin tulevaisuuttakin.

”Anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, ja rohkeutta muuttaa ne, joita voin – sekä viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan.”

Oheinen ikivanha tyyneysrukous on ollut eräänlaisena ohjenuorana elämässäni oikeastaan niin kauan kuin muistan. Tyyneyttä, hyväksyntää, rohkeutta ja viisautta on matkan varrella todella tarvittukin niin esteiden ylittämisessä kuin takaiskuista toipumisessakin. Moniin tilanteisiin olen sopeutunut, mutta lukuisiin asioihin en ole alistunut, vaan kulkenut rohkeasti haluamaani suuntaan. Psykologinen joustavuus on siis ollut koetuksella monen monta kertaa, mutta koen oppineeni tähän mennessä jo aika hyvin tunnistamaan niitä asioita, joita en voi valita. Näin ollen en siis enää tuhlaa energiaani niitä vastaan kamppailemiseen. Ja toisaalta, en pelkää tehdä myöskään yllättäviä valintoja. Kuuntelen enemmän sydäntäni kuin sisältä tai ulkoa tulevaa kriittistä puhetta siitä, kuinka minun tulisi elää. Aion jatkossa tehdä entistäkin enemmän sellaisia tekoja, jotka todentavat tärkeänä pitämiäni arvoja. Luonnehdin itseäni usein oman elämänlaivani kapteeniksi – ja kannustan myös muita kehittämään itselleen sopivia metaforia. On selvää, että aina ei ole myötätuulta, mutta karille joutumista tai myrskyä ei kannata murehtia liikaa etukäteen. Eihän meillä oikeastaan edes ole muuta kuin tämä hetki.   Haluan myös valmentajana rohkaista valmennettavia kysymään itseltään: ”Onko tämä oikeasti elämää, jota haluan elää?”  - ja löytää sitten yhdessä heidän kanssaan sellaisia tavoitteita, jotka vievät heitä haluamaansa suuntaan. Parhaimmillaan teot, valinnat ja arvot kytkeytyvät saumattomasti toisiinsa.

Tämän kirjan innoittamana haluan lopettaa köydenvedon huolieni kanssa, sillä ”entä jos” -ajatukset aiheuttavat minulle edelleen ajoittain täysin tarpeetonta pelkoa. Tunnistan senkin, että liiallinen murehtiminen aiheuttaa minulle haitallista stressiä, lisää lihasjännitystä ja heijastuu kielteisesti myös nukahtamiseen ja uneen. Koetan päästää irti ”minun on pakko nukkua tänä yönä, sillä muuten en jaksa huomenna tehdä yhtään mitään” -ajatuksesta, mutta aika ajoin se hiipii kuitenkin mieleeni, kun en saa unta. Parasta voisi silloin olla hyväksyä unettomuus – eli ymmärtää se, ettei juuri nyt pysty tekemään asialle mitään. Siispä tyydyn tilanteeseen, vaikka en siitä pidäkään. Aina en kuitenkaan onnistu tavoitteessani niin hyvin kuin haluaisin.  Mutta valvomisessakin on siis mahdollisuus valita rentous, ja aamu ei välttämättä olekaan niin ankea kuin sen etukäteen kuvitteli olevan. Usein väsyneenäkin jaksaa tehdä asioita, ja maailma tuskin kaatuu, jos joskus tekee vähemmän töitä ja lepää enemmän. Kenties tässäkin asiassa olisi syytä luottaa enemmän omaan kokemukseensa kuin ylihuolehtivaan mieleensä. Sängyssä makoillen on myös oivallinen tilaisuus keskittyä hengittämiseen. Mielen herpaantuessa sisäänhengitystensä laskemisen voi aina aloittaa uudelleen alusta ohjaamalla ajatuksensa lempeästi huolista hengitykseen.

Haluan edelleen harjoitella myös jämäkkyyttä, sillä minulla on yhä silloin tällöin vaikeuksia asettaa omia tarpeitani muiden tarpeiden edelle etenkin työhön liittyen. Ei siksi, ettenkö arvostaisi itseäni, vaan siksi, etten aina saa sanotuksi, mitä haluan tai osaa kieltäytyä ”ajoissa”. Ajankäytön tarkastelu kuitenkin osoittaa varsin selkeästi, miten osa-aikatyöni haukkaa tällä hetkellä päivistäni kohtuuttoman suuren osan. Vaikka haluan olla mukava, reilu ja auttavainen työkaveri ja opiskelijoille avuksi, kiltteydelläkin on rajansa. Toisaalta osaan kyllä pitää kiinni oikeuksistani – kerron tarvittaessa hyvinkin avoimesti ja rehellisesti omista tarpeistani ja toiveistani. Ilman jämäkkyyttäni en eläisi niin omannäköistä elämää kuin nyt. On tilanteita, joissa voisin työantajanakin olla varmasti hieman jämäkämpi, vaikka en toki halua olla liian pomottava, Haluan mieluummin pyytää kuin käskeä.

Olen jo aikoja sitten luopunut ”sitten kun” -elämästä. Rakastan tiettyjä rutiineja, mutta toisaalta haluan kuitenkin vähentää automaattiohjaustani – juuri siten voin lisätä psykologista joustavuuttani. Elämä tuo jatkossakin tielleni sekä iloja että suruja. Vaikeuksia ei voi välttää, mutta harjoittamalla edellä kuvattuja taitoja, voin vaikuttaa siihen, kuinka hankalissa tilanteissa toimin. Tärkeä valinta, jonka aion tehdä, on suhtautua itseeni ystävällisesti. Harjoittelu siis jatkukoon lempeällä jämäkkyydellä.



LÄHDE: Pietikäinen, A. 2018. Joustava mieli. Vapaudu stressin, uupumuksen ja masennuksen yliotteesta. Helsinki: Duodecim.