Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin

 

Kustantaja: WSOY
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 226 s. 

Henkilökohtainen puheenvuoro  vapaudesta, omaksi itseksi tulemisesta ja odotusten ylittämisestä. 

”Vuonna 2019 jätimme kansalaisaloitteen, jossa vaadittiin selkeämpää lakia tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi. Sinä päivänä laitoin huivin päähän. En muiden paineesta, vaan koska halusin lähettää viestin. Myös tämän näköisillä tytöillä on mahdollisuus vaikuttaa, tulla kuulluiksi ja muuttaa maailmaa.”

Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin on Elina Hirvosen ja Ujuni Ahmedin teos siitä, millaista on ollut kasvaa naiseksi Suomessa, kun on muuttanut tänne Mogadishusta 3-vuotiaana? Ahmed kutsuu kuulemaan kokemuksia ja keskustelemaan teemoista, joista on maahanmuuttajataustaisena naisena suomalaisessa yhteiskunnassa vaikea puhua.

Oma arvioni: Hieno ja puhutteleva teos tärkeistä teemoista, myös sellaisista, joista ei ole paljon puhuttu. Vakuuttava puheenvuoro ihmisoikeuksien puolesta. Yhteiskunnalliset epäkohdat saavat teoksessa ansaitsemaansa huomiota. Yksilöiden taistelun ja kokemien kipujen ohella tässä koskettavassa tositarinassa on myös paljon sisäistä voimaa ja aitoa halua tehdä maailmasta parempi paikka etenkin niille, jotka kokevat olevansa vahvasti ulkopuolisia.

Tätä kirjaa suosittelen etenkin itseään etsiville nuorille.