Ismo Loivamaa: Ihmeelliset iskelmät

 

Kustantaja: Avain
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 222 s. 

Ihmeelliset iskelmät vie nostalgiselle matkalle finnhitsien kultakaudelle, aikaan jolloin venyviltä c-kaseteilta ja vinyylilevyiltä kuunneltiin suuria suomalaisia tähtiä ja tuoreita käännösiskelmiä. Hauskassa kirjassa muistellaan muun muassa iskelmälaulajien maailmanvalloituksia, huikeita tötterökampauksia, uskoon tulemisia, poliittisia pelejä, shokeeraavia skandaaleja ja suloisia lapsitähtiä... Pääosassa ovat kotimaiset iskelmätähdet Katri Helenasta Chisuun, mutta myös ulkomaisista ikisuosikeista riittää tarinoita. 

Oma arvioni: Olipa mukava lukea itselleni lapsuudesta tuttujen Finnhitsien ja käännösiskelmien taustoista. Ne veivät minut muistoissani muun muassa kesäisille automatkoille, jolloin kasetteja kuunneltiin todella ahkerasti ja usein myös mukana lauleskellen sekä tietysti myös Lauantaitansseihin. Nykyäänkin monet vanhat Syksyn sävel -suosikit  ja Euroviisu-klassikot ovat osana elämääni, mutta lähinnä itse pianolla soitettuina. 

Jos haluat tietää vaikkapa iskelmätähtien alkuperäisistä ammateista, heidän artistinimiensä taustoista ja tavaramerkeistä, kannattaa tutustua tähän monipuoliseen ja viihdyttävään teokseen. Se tarjoaa lukijalle runsaasti kiinnostavaa nippelitietoa iskelmien kultakaudelta.