Sauli Miettinen: Muska

 

Kustantaja: LIKE
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 375 s.

Pitkään odotettu elämäkerta suomirockin ensimmäisestä naisesta.

Muska Babitzin nousi suomirockin eturintamaan 1970-luvun alussa, jolloin hän julkaisi klassikoiksi kasvaneita hittejä kuten Kirjoita postikorttiin tai Krokotiilirock. Musiikin rinnalla Muska ja hänen pitkäaikainen puolisonsa Hannu "Kala-Hande" Salakka ovat luoneet toisen uran yrittäjinä, mikä on vienyt heidät Los Angelesiin saakka. Vetävä elämäkerta ilmestyy laulajan 70-vuotispäivän alla. Kirjassa käsitellään laajalti myös Babitzinien suvun vaiheita sekä Muskan tunnettuja laulajasisaruksia Sammyä, Kirkaa, Annaa ja Georgea.

Oma arvioni: Muska on laaja ja hyvin taustoitettu tietopaketti, joka kertoo yksityiskohtaisesti niin Muskan uran käänteistä, Babitzinien suvun vaiheista kuin perheen musikaalisesti lahjakkaiden sisarusten välisistä suhteistakin lapsuudesta lähtien. Teos suorastaan vilisee nimiä ja vuosilukuja, mutta siitä huolimatta kokonaisuus pysyy mielestäni hyvin koossa. Ja kerronta on niin vetävää, että kirjaa lukee mielellään. 

1970-luvun alkupuoliskolla syntyneenä en ole juurikaan kuunnellut Muskan musiikkia, mutta toki etenkin Krokotiilirock ja Muskan  hyvin tunnistettava käheä soundi ovat tulleet myöhemmin tutuiksi minullekin. Oli kiinnostavaa lukea siitä, millaiseen musiikilliseen Suomeen rockmusiikki aikoinaan rantautui, ja millaisia vaiheita musiikkiala on läpikäynyt historiansa aikana. Vaikka kyseessä onkin Suomen ensimmäisen naisrokkarin elämäkerta, tuo se kiinnostavasti esiin Muskan monia muitakin rooleja valottaen monipuolisesti hänen vaiherikasta ja välillä varsin vauhdikastakin elämäänsä. Taidanpa kirjan innoittamana valita muutamia Muskan biisejä kuuntelulistalleni, Kirkan hittejä sieltä jo löytyykin...