Ulla-Maija Paavilainen: Jukka Rintala – Elämänviiva

 

Kustantaja: Otava
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 278 s.

Rakastetun muotisuunnittelijan hurmaava elämä! Jukka Rintala on 50 vuoden aikana toteuttanut oman nuoruuden unelmansa ja noussut eturivin suunnittelijaksi.

Rintalan luomukset ovat hohtaneet niin gaaloissa ja gallerioissa kuin näyttämöillä ja Linnan juhlissa. Rintala on pukenut suomalaisia myös arkeen. On pitänyt päättää, antautuako taiteelle vai hankkiako leipää pöytään. Mikä merkitys pukeutumisella ja estetiikalla on maassa, jossa vaatimattomuus on hyve, ulkona sataa räntää ja itsetuntoa nostattaa parhaiten jääkiekkomestaruus? Elämäkerrassa myös Rintalan läheiset kertovat, millainen mies paljettien ja suhisevien silkkien takaa paljastuu.

Oma arvioni: Oli kiinnostavaa lukea Jukka Rintalan elämästä, sillä en juurikaan seuraa muotimaailmaa, ja Rintalan kädenjälki on tullut minulle tutuksi oikeastaan vain Linnan juhlien näyttävistä iltapuvuista. Tämä kirja on mielestäni ennen kaikkea katsaus Jukka Rintalan pitkään ja monipuoliseen uraan. Vaikka Rintalaa on haastateltu kirjaa varten, hänen oma äänensä jää melko etäiseksi, mutta luulenpa, että tämä on miehelle mieluinen ratkaisu. Rintala  herättää olemuksellaan huomiota, mutta on samalla myös vaatimaton, usein jopa ujo. Töissä hänen viivansa on sen sijaan varsin hyvin tunnistettava, ja se lieneekin tärkeintä. Teoksessa valotetaan hyvin sitä, kuinka menestys ja unelmien saavuttaminen on vaatinut paljon niin ahkeruutta, tinkimätöntä työmoraalia, lahjakkuutta kuin lähipiirin tukeakin. 

Jos etsit kiinnostavia tuokiokuvia muotimaailmasta, on tämä kirja upeine kansineen ja kuvaliitteineen hyvä valinta lukulistallesi.