Liisa Huhta: Uupuneet nuoret pärjääjät

 

Kustantaja: Bazar
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 253 s.

Mikä on pielessä, kun lukiolaiset uupuvat?

"Lukiolaisen ideaali on tehokas, suunnitelmallisesti valintoja tekevä ja eteenpäin pyrkivä." 
Liisa Huhta

Suomen lukioissa opiskelee tällä hetkellä noin 100 000 nuorta, jotka ovat monin tavoin kunnollisempia ja tavoitteellisempia kuin vanhempiensa sukupolvi. He kuitenkin voivat huonommin koventuneiden suorituspaineiden maailmassa. Väsymyksestä, pitkistä päivistä ja ahdistuksesta on tullut arkipäivää.

Kirjassaan Uupuneet nuoret pärjääjät lukion opinto-ohjaajana työskentelevä Liisa Huhta pohtii syitä lukiolaisten uupumukseen, tarjoaa selviytymiskeinoja nuorille ja vinkkejä vanhemmille nuoren tukemiseen. Kirjaa varten haastatellut kymmenet nuoret kertovat avoimesti väsymyksestään, huolistaan ja oireiluistaan. Heidän tarinoidensa kautta välittyy elävä kuva tämän päivän lukiolaisen todellisuudesta. Millaista on elää nykyajan suorituskeskeisessä yhteiskunnassa, jossa joutenolo mielletään helposti laiskuudeksi ja menestyminen on tavoiteltavin asia elämässä?

Oma arvioni: Rehellinen, elämänmakuinen ja tärkeä teos siitä, kuinka nuoret lukiolaiset pärjäävät valtavien suorituspaineiden ja muiden murheiden keskellä. Entistä suurempi osa heistä uupuu, ja myös opettajat kuormittuvat yrittäessään pysyä muun muassa jatkuvien uudistusten perässä. Oli surullista huomata, että koulutusjärjestelmämme rakenteita ei ole suunniteltu kasvavien nuorten etua ajatellen. Vaikka kirja oli paikoin raskasta luettavaa, samalla se antoi kuitenkin toivoa. Nuoria voidaan kodeissa ja kouluissa tukea ja auttaa monella tavalla. 

On tärkeää, että jokaisen nuoren jaksamisen haasteet ja muut ongelmat tulisivat huomatuiksi ja autetuiksi mahdollisimman varhain. Tämä edellyttää sitä, että aikuiset pysähtyvät aidosti kysymään ja kuuntelemaan, miten nuoret ihan oikeasti voivat. Kirjan tärkein sanoma nuorille on mielestäni se, että aina ei ole pakko jaksaa suorittaa täysillä, eikä lukioaika määritä yksilön koko loppuelämää. Lukion voi suorittaa hitaamminkin, ylioppilaskirjoitukset hajauttaa ja arvosanoja korottaa myöhemminkin, jos vaikkapa tulevaisuudensuunnitelmat muuttuvat matkan varrella. Kunpa kaikki muistaisivat sen, että opiskelu on vain osa elämää. 

Suosittelen kirjaa lämpimästi etenkin kaikille lukiolaisten vanhemmille. Se auttaa ymmärtämään nuorten todellisuutta ja suhtautumaan heihin ymmärtäväisesti ja lempeästi.