Elisa Aaltola: Esseitä eläimistä

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 256 s.

Havahtumisia eläinten näkökulmaan

Miksi pienessä kylässä kasvava maalaislapsi alkaa puhua eläinten puolesta? Miten yhteiskunta reagoi eläinasian edistämiseen, ja mitä se paljastaa meistä ihmisistä? 

Filosofi Elisa Aaltola kuljettaa lukijaa oman henkilöhistoriansa eläinheräämisiin ja palautteeseen, jota hän on työssään eläinten puolesta kohdannut. Aaltola pohtii esseissään, mitä yhteiskunnassa tapahtuu, kun ihminen unohtaa eläinten näkökulman Samalla Esseitä eläimistä muistuttaa eläinten mielestä, kokemuksista – ja arvosta yksilöinä.

Aaltola käsittelee suorapuheisesti useita päivänpolttavia eläinaiheita aina ”rautakarhuista” susiin, ”haittaeläimiin” ja eläintuotantoon. Kirja on rohkeaa ja filosofista tekstiä siitä, miksi ihmisen olisi viimein aika muuttaa tapaansa kohdella toislajisia eläimiä. Mitä jos alkaisimme vaalia myös eläinten hyvää elämää?

Oma arvioni: Elisa Aaltolan tuore esseekokoelma on teos, jonka ihan jokaisen ihmisen soisi lukevan. Se on täynnä tinkimätöntä tietoa, koskettavia kohtaloita ja vahvoja tunteita. Suhdettamme eläimiin tarkastellaan teksteissä monipuolisesti niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. Kautta kirjan kaikkein vaikuttavimmin on kuitenkin läsnä eläinten näkökulma.

Oli todella kiinnostavaa lukea myös kirjoittajan matkasta tunnetuksi eläinten puolestapuhujaksi. Teoksen tärkein anti on mielestäni siinä, että esseiden kautta eläimet saavat mielen ja äänen. Toivottavasti yhä useampi ihmislajin edustaja havahtuisi niiden ääreen pysähtyessään aidosti ymmärtämään eläinten arvon yksilöinä.