Hanna Jensen: Äitini muistina – Toinen kierros

 

Kustantaja: Siltala
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 344 s. 

Kun olet nähnyt yhden Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen, olet nähnyt yhden Alzheimerin tautia sairastavan ihmisen.

Kun Hanna Jensen sai vuonna 2015 tietää äitinsä sairastuneen muistisairauteen, oli hänen muistisairaan isänsä kuolemasta kulunut vain kolme vuotta. Alkoi muistisairauden toinen kierros, jonka aikana Jensen huomasi nopeasti, ettei muistisairaasta isästä huolehtiminen ollut pätevöittänyt häntä äidin hoitamiseen.

Henkilökohtaisen tositarinan ja uusinta tutkimustietoa muistisairauksista yhdistävä kirja kysyy yllättäviä kysymyksiä: Mitä me voimme oppia muistisairailta ihmisiltä? Onko muistisairaudessa lopulta kyse vain toisella tavalla muistamisesta? Ja ennen kaikkea: voiko omainen jatkaa vaikeasta tilanteesta huolimatta hyvää elämää?

Oma arvioni: Hanna Jensen noudattaa tässä uusimmassa kirjassaan  jo edellisestä teoksestaan tutuksi tullutta "kaavaa", eli omakohtaisia kokemuksia ja tunteita kuvaavan tositarinan ja informaatiosivujen yhdistämistä. Näin ollen kirjasta saa sekä arvokasta vertaistukea että tärkeää ja ajantasaista tietoa. 

Vaikka läheisen muistisairaus onkin vakava asia, kyse ei kuitenkaan ole kuolemantuomiosta. Edessä on uudenlainen elämänvaihe sairauden mukanaan tuomien haasteiden kanssa. Kirjan merkittävin anti oikeastaan ihan jokaiselle lukijalle on mielestäni siinä, että se korostaa jokaisen muistisairauden olevan erilainen. Näin ollen jokainen muistisairauteen sairastunut ansaitsee tulla kohdelluksi arvokkaana yksilönä. Samahan pätee itse asiassa mihin tahansa muuhunkin diagnoosiin. Valitettavan usein ihmisen persoona tuntuu vain ikään kuin hautautuvan sairauden ja sen oireiden alle. Siksi on lohdullista lukea, että elämä voi olla hyvää vielä pitkään muistisairausdiagnoosin saamisen jälkeen.  Tässä on oleellista se, että ymmärretään muistin ja järjen olevan eri asioita. 

Suosittelen kirjan lukemista erityisen lämpimästi kaikille niille, joita teoksen aihepiiri koskettaa omakohtaisesti.