Hannu Mäkelä: Kirjoittamisen ilo – eli miksi yhä rakastan sanoja

 

Kustantaja: Kirjapaja
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 170 s.

Voi olla, että minut ovat pelastaneet sanat. 

Hannu Mäkelä on kirjoitetun sanan ammattilainen jos kuka. Mistä pitkän linjan kirjailijan, toimittajan, lukijan ja kustannusmiehen intohimo kirjoittamiseen on peräisin? 

Mäkelä pohtii teoksessaan omaa kirjailijantietään sekä kirjoittamisen iloja ja ahdinkoja – sanojen merkitystä ja sanomisen tarvetta. Mikä kirjoittavia ihmisiä yhdistää? Mitä kirjoittaminen vaatii ja mitä se antaa? Voiko kirjailijaksi opettaa, ja jos voi, miten?

Kirjoittaa voi itselleen, toiselle, pakosta, ilosta, muistaakseen, unohtaakseen. Kirjoittaminen on yksinäistä työtä, mutta sanat avaavat yhteyden, joka levittäytyy niin lavealle kuin ymmärryksemme yltää. 

Oma arvioni: Oli ilo lukea tuotteliaan ja monipuolisen kirjailijan ajatuksia sanojen voimasta. Siitä, kun alkuun pääseminen on usein hankalaa, eikä jatkokaan ole välttämättä helpompaa. Mutta silti on kova tarve kirjoittaa, ja aiheita voi löytää oikeastaan mistä tahansa. Parhaimmillaan koetaan kirjoittamisen huumaa. Mäkelä pohtii kirjassaan kiinnostavasti myös sitä, voiko kirjoittamista oikeastaan opettaa. Mäkelä toteaa osuvasti näin: 

"Kaikki kirjoittaminen alkaa siitä, että uskaltaa lähteä liikkeelle. Kirja on matka, joka alkaa jostain ja päätyy jonnekin. Aikaa myöten monet matkat unohtuvat ja jäävät muistoiksi, mutta vilpittömät sanat pysyvät."

Tätä inspiroivaa kirjaa suosittelen lämpimästi kaikille niille, jotka haluavat kokea kirjoittamisen iloa ja rakastavat sanoja ja uskovat niiden hyvää tekevään voimaan. Tämän teoksen innoittamana minäkin haluan jälleen uskaltaa lähteä liikkeelle kirjaisalle matkalle.