Merete Mazzarella: Violetti hetki

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Ruotsinkielinen alkuteos: Den violetta timmen
Suomentanut: Raija Rintamäki
Sivumäärä: 198 s.

Maaliskuussa 2021 Merete Mazzarellan Tanskassa asuva pikkuveli Martin joutuu yllättäen sairaalaan. Pian sen jälkeen hän menehtyy. Kuvatessaan suruaan veljensä kuolemasta Merete kirjoittaa rehellisesti ja kaunistelematta vaikeistakin tunteista.

"Talvipäivänseisauksen aikoihin intouduin seuraamaan auringonnousua ja auringonlaskua", kirjoittaa Merete Mazzarella uudessa kirjassaan, joka on jatkoa päiväkirjalle Syksystä syksyyn. Siinä arki muuttui melkein yhdessä yössä, kun koronapandemia iski. Seuraavastakaan vuodesta ei tullut sellainen, kun oli ajateltu, mutta tällä kertaa kohtalo iskee perhepiirissä. 

Violetti hetki on kirja surusta, sisarussuhteista ja perhekuvioista. Mereten veli Martin Schreck oli ensimmäisiä avoimesti homoseksuaaleja Suomessa ja kuului seksuaalista tasavertaisuutta ajavan Setan perustajiin. Kun hän on poissa, Meretelle selviää, että on paljon sellaista, mitä hän ei tiennyt veljestään, ja nyt on liian myöhäistä kysyä. Martinin lähimpien ystävien avulla hän alkaa perehtyä veljen elämään. 

Oma arvioni: Merete Mazzarellan uusin kirja haastaa mielestäni lukijansa pohtimaan, kuinka hyvin lopulta tunnemme läheisemme. Voi kunpa kenenkään ei tarvitsi havahtua pohtimaan tätä tärkeää kysymystä vasta sitten, kun on jo liian myöhäistä kysyä. Sitten, kun jäljellä ovat enää omat muistot yhteisestä ajasta. Violetti hetki on kuvaus yksilön surusta ja menetyksestä, mutta kirjassa käsitellään myös kulttuurisia käsityksiä perheissuhteista ja kuolemasta. Näitä teemoja valotetaan paljon myös kirjallisuuden kautta. Vaikka yleensä kirjallisuuden "hyödyntämisestä" pidänkin, tässä teoksessa osa viittauksista jäi itselleni kuitenkin vieraiksi. 

Kirja oli kuitenkin kokonaisuudessaan mielenkiintoinen ja arvoituksellinen aikamatka ja se sisälsi jälleen viisaita pohdintoja elämästä. Jos Mazzarellan tuotanto on sinulle tuttua ja olet pitänyt siitä, kannattaa tämäkin teos lukea. Se saattaa saada sinut ajattelemaan syvällisemmin.