Paavo Hellstedt & Juha Laaksonen: Orava – Metsien tuttu tuntematon

 

Kustantaja: Tammi
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 240 s. 

Kotimetsiemme tuttu tupsukorva osaa yllättää.

Upeasti kuvitettu teos vie matkalle oravien kiehtovaan maailmaan ja kertoo ihmisen ja oravan pitkästä yhteisestä taipaleesta.

Sillä on pörröinen häntä, tupsukorvat, isot silmät ja komeat etuhampaat. Se kiipeilee puissa taitavasti, loikkaa ketterästi puusta toiseen ja jähmettyy paikoilleen huomatessaan pedon. Orava on meille kaikille tuttu eläin – vai onko?

Oravilla on monia erikoisia ominaisuuksia, joita ei tunne sen paremmin suuri yleisö kuin luontoharrastajatkaan. Oravanpoikasilla ei esimerkiksi ole syntyessään ulkokorvia, ja oravat ovat yleisemmin oikea- kuin vasenkäpäläisiä. Oravilla on tarkka vuorokausirytmi, vahvat lihakset, kevyt luusto ja terävät kynnet. Oravat osaavat äänellä monin eri tavoin, ja ne viestivät toisilleen häntäänsä heiluttamalla. Häntä myös tasapainottaa kulkua ja hyppyjä.

Orava on pohjoisten taigametsien tuttu tuntematon, jonka edesottamuksia pääsee seuraamaan niin kaupungeissa, metsissä kuin tunturikoivikoissakin. Oravien yksilöllinen käytös ja piirteet tarjoavat katselijalleen loputtomasti uusia elämyksiä.

Oma arvioni: Upeita kuvia sekä kiinnostavia ja yllättäviäkin faktoja pihapuissa taitavasti hyppelevistä ja kiviseinääkin pitkin varsin vaivattomasti kiipeilevistä pörröhännistä.  Jos haluat tietää vaikkapa, kuinka vanhoiksi oravat voivat elää, ja mitä ne eivät koskaan tee, lue tämä mainio teos. Se on kerrassaan loistava kirjavalinta näin eläinten päivän kunniaksi.