Vappu ja Ilkka Taipale: Taipaleella

 

Kustantaja: Into
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 352 s.

Vappu ja Ilkka Taipale tiedetään pariskunnaksi, jolle maailmanparantaminen ja rauhantyö ovat osa elämää. Tasa­-arvoasiat kaikilta ulottuvuuksiltaan, eriarvoisuuden vähentäminen, lasten osallisuus, asunnottomuus, ydinsodan ehkäisy, mieleltään sairastuneiden aseman parantaminen ja monet muut asiat ovat kuljettaneet Taipaleita ympäri maailmaa. Kiinnostus kansainväliseen yhteistyöhön virisi varhain 1960-­luvun alussa, ja sitä perua ovat monet pitkäaikaiset ystävyyssuhteet.

Pariskunta on kolunnut eriskummallisia paikkoja ja mielenkiintoisia seutuja matkoillaan, eivätkä heidän isäntänsä ole hätkähtäneet pyyntöä päästä tutustumiskäynnille vankilaan tai mielisairaalaan. Taipaleiden matkat ovat olleet kaukana lomailusta tai huvimatkailusta. Matkanteolle on aina tavoitteita, ja kotiinpaluun jälkeen on aika lunastaa lupaukset: syntyy verkostoja, kontakteja, kirjoja, yhteydenottoja ja toimintaa.

Vappu ja Ilkka Taipaleella on yksityiskohtaisia muistiinpanoja matkoiltaan kuuden vuosikymmenen ajalta. Avoimin mielin matkaa tehtäessä vastaan tulee tunnelmia, ruokia, tuoksuja, ihmisiä, kukkia ja puita. Tavataan minis­tereitä, professoreita, asunnottomia, nobelisteja, mieleltään sairaita ja vankeja. Maisemat vaihtuvat, olosuhteet muuttuvat – ihmisiä yhtä kaikki.

Oma arvioni: Kokonaisuus oli kiinnostava. On hienoa, että on ihmisiä, jotka todella ovat omistautuneita tärkeiksi kokemilleen asioille ja arvoille. Kirjassa sattui ja tapahtui paljon, ja  yksityiskohdissa olisi mielestäni ollut aika paljonkin karsimisen varaa. Kirjan keskeinen viesti on mielestäni siinä, että jokainen ihminen tulisi taustastaan tai ominaisuuksistaan riippumatta kohdata aina ensisijaisesti ihmisenä. Omasta kokemuksestani voin todeta, että siihen pääsemiseksi tarvitaan meillä Suomessakin vielä paljon työtä.