Anu Kantola & työryhmä: Kahdeksan kuplan Suomi – Yhteiskunnan muutosten syvät tarinat

 

Kustantaja: Gaudeamus
Julkaisuvuosi: 2022
Sivumäärä: 335 s.

Mitä on yritysjohtajan onni täyden kalenterin puristuksessa, ja mitä sairaanhoitaja jännittää vuorolistojensa äärellä? Miltä näyttää Suomi paperitehtaan piipun juurelta? Millaista on maahanmuuttajana pyörittää pizzeriaa savolaisella kylänraitilla, ja vieläkö kaikuu yhteiskunnan kutsu Kainuun korvessa?

Suomalaiset ovat astuneet 2000-luvulla uuteen, entistä kovempaan maailmaan. Markkinoiden avautuminen ja uudet teknologiat luovat uusia mahdollisuuksia mutta lisäävät myös painetta: vaatimukset ovat kasvaneet, ja muutos murentaa vanhoja elämäntapoja ja identiteettejä.

Kahdeksan kuplan Suomi kuvaa talouden murrosten silmässä elävien ihmisten kokemuksia itsestään ja yhteiskunnasta: sitä, mitä he odottavat itseltään ja toisiltaan. Se kertoo myös tahdosta ja tunteista, jotka sitovat ihmisiä yhteen. Millaista tarinaa suomalaiset kertovat itsestään, ja millaisia tunteita tarinaan liittyy? Kuulemmeko ja ymmärrämmekö toistemme tarinoita?

Oma arvioni: Tässä teoksessa tarkastellaan tutkimushaastattelujen pohjalta sitä, onko maamme jakautunut niin, etteivät eri puolilla maata asuvat ja eri aloilla työskentelevät ihmiset kykene enää ymmärtämään toisiaan. Tutkijoiden kirjoittamat artikkelit muodostavat kiinnostavan poikkileikkauksen 2000-luvun Suomeen, jossa muutokset mylläävät niin yhteiskunnan rakenteita kuin ihmisten identiteettejäkin. Jos haluat tietää, mitä miettii elämästään vaikkapa hyvätuloinen espoolainen johtoasemassa oleva henkilö tai tyhjenevällä maaseudulla elävä kansalainen, lue Kahdeksan kuplan Suomi, joka ylsi tämän vuoden tietokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaiden joukkoon. 

Teos on mielestäni oivallinen osoitus siitä, että tieteellisestä tutkimuksesta on mahdollista kirjoittaa lukijaystävällisesti ja siitä, että kokemuksellisella näkökulmalla on tärkeä paikkansa myös yhteiskuntatieteissä. Mielestäni on erityisen hienoa, että tässä teoksessa monenlaiset suomalaiset saivat kertoa oman tarinansa omalla äänellään ja myös henkilökohtaiset tunteensa esiin tuoden. Suosittelen tämän kirjan lukemista kaikille, jotka ovat valmiita tarkastelemaan elämän- ja maailmanmenoa myös oman kuplansa ulkopuolella. Saattaa olla, että ihmisissä onkin lopulta huomattavasti enemmän yhteistä kuin erilaista. Puristaahan suuri ruuvikin tavalla tai toisella ihan jokaista.