Claudia Durastanti: Tuntemani vieraat

 

Kustantaja: Kustantamo S&S
Julkaisuvuosi: 2022
Italiankielinen alkuteos: La Straniera (2019)
Suomentanut: Taru Nyström
Sivumäärä: 256 s.

Jokaisella perheellä on oma mytologiansa, tarinoiden verkko, jonka varaan käsitys itsestä rakentuu. Mutta Claudian perheen tarinat ovat ristiriitaisia: äiti sanoo, että hän tapasi isän estettyään tätä hyppäämästä sillalta. Isän mukaan hän pelasti äidin ryöstöyritykseltä. Molemmat vanhemmat ovat kuuroja, mutta ihmisinä kuin yö ja päivä ja erimielisiä kaikesta. 

Claudia itse kuulee, mutta hänelle ei ole opetettu viittomia. Hän tuntee olevansa vieras omassa perheessään. Vähitellen hän alkaa rakentaa omaa mytologiaansa, etsiä vapauttaan ja omaa tarinaansa. 

Huikean omaperäinen, tunteikas ja älykäs Tuntemani vieraat tarkastelee sitä, kuinka kieli, kulttuuri, perhe ja luokka muovaavat meitä ja käsityksiämme maailmasta. Tunnemmeko todella ketään, edes itseämme?

Oma arvioni: Tuntemani vieraat on mielestäni ennen kaikkea kiinnostava tarina kuurojen vanhempien kuulevasta tyttärestä, mutta kertoo se toki paljon muustakin. Teemoja kirjassa riittää, vaikka sivuja onkin oikeastaan aika vähän. Osansa saavat suvun vaiheiden ohella niin Brexit, yhteiskuntaluokat kuin rakkauskin. Voisi ajatella, että kokonaisuus olisi sekava, mutta Durastanti onnistuu liukumaan aiheesta toiseen yllättävän sujuvasti. Kaikki ankkuroituu lopulta kirjailijan omiin vanhempiin ja heidän ratkaisuihinsa, vaikka  tarina ei kaikilta osin totta olekaan.